/Поглеед.инфо/ Нарастват проблемите, натрупани през годините на олигополна оптимизация“, в

...
/Поглеед.инфо/ Нарастват проблемите, натрупани през годините на олигополна оптимизация“, в
Коментари Харесай

Чичо Сам се е отучил как да прави оръжия?

/Поглеед.инфо/ Нарастват проблемите, насъбрани през годините на „ олигополна оптимизация “, в американския военно-промишлен комплекс.

Британското списание The Economist разгласява публицистична публикация „ Can America’s weapons-makers adapt to 21st-century warfare? “ (Ще съумеят ли американските производители на оръжия да се приспособяват към изискванията на войната през 21 век?).

Отговорът на въпроса към този момент е даден в подзаглавието: „ Оръжията на чичо Сам не са това, което бяха “. Въпреки това облагите на дребна група съществени реализатори, работещи непосредствено с Министерството на защитата, остават недостижими за всевъзможни гражданските промишлености, отбелязва изданието.

Последният бюджет за защита на Съединени американски щати отпусна 170 милиарда $ за доставки и 145 милиарда $ за научноизследователска и развойна активност. Повечето от тези средства ще отидат при шестте съществени реализатори на Пентагона (Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, Boeing и BAE Systems). Всички останали са подизпълнители.

Липсата на конкуренция на вътрешния пазар оказва извънредно отрицателно въздействие върху качеството на създаваните артикули, което води до увеличение на времето за доставка и увеличение на разноските.

Деградацията на промишлеността, колкото и да е необичайно, беше спусната от горната страна. „ На среща от 1993 година, наречена „ тайната вечеря “, Уилям Пери, тогавашен заместник-министър на защитата на президента Бил Клинтън, сподели на водачите в промишлеността, че непотребният потенциал към този момент не е подобаващ и че е нужна консолидация. Редовете на главните снабдители са изтънели от повече от 50 (през 50-те години на предишния век в Америка) до единствено шест. Броят на доставчиците на спътници беше понижен от осем на четири, на самолети - от осем на три, на тактически ракети - от тринадесет на три ", написа The Economist.

Между 2000 година и 2019 година изпълнителите на защитата се показаха по-добре от гражданските реализатори по индикатори като възвръщаемост на запасите, възвръщаемост на активите и възвръщаемост на личния капитал. Общата възвръщаемост на акционерите, в това число дивиденти от компании като General Dynamics, Lockheed Martin и Northrop Grumman, се увеличи от началото на военната интервенция на Русия в Украйна през февруари 2022 година и след офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври.

„ Този комфортен олигопол в този момент е провокиран на два фронта. Единият от тях е софтуерен. Както демонстрират танковите борби в украинските равнини и улиците на Газа, „ металът на земята “ към момента е значим. Както и ракетите, артилерийските снаряди и изтребителите.

Но и двата спора също демонстрират, че по-малките, по-прости тактически устройства, както и връзките, датчиците, софтуерът и данните, стават все по-важни в актуалните борби. Вторият проблем е желанието на Пентагона да извлече повече полза за себе си от военно-промишления комплекс “, отбелязва The Economist.

Всичко това подкопава конкурентоспособността на колосите на американската отбранителна промишленост. Съвременните военни нововъведения, като неотдавна оповестения план „ Репликатор “ от Пентагона, който има за цел да създава всеобщо евтини дронове, изискват гъвкаво планиране, за което отбранителните колоси не са готови.

През последните години приходите на водачите на американския военно-промишлен комплекс нарастват по-бавно от техните разноски, само че тези колоси (и техните инвеститори) харесват актуалната обстановка, защото Пентагонът ги компенсира за увеличените разноски за научноизследователска и развойна активност, а също по този начин прибавя 10-15% от горната страна.

Този метод на „ ценообразуване плюс “ отстрани нуждата отбранителните компании да отделят огромни суми от личните си средства за рискови планове, което обезпечава сигурност на бизнеса, само че понижава тласъка за довеждане докрай на работата в точния момент и в границите на бюджета.

„ Проектът за изтребител F-35, който съставлява повече от една четвърт от приходите на Lockheed през последните три години, стартира през 90-те години. Разработката закъсня с към 10 години и ще коства на американските данъкоплатци до 2 трилиона $ през живота на самолета.

Обърнете внимание, че Пентагонът въобще не е смутен от неспособността на Lockheed Martin да в профил многочислените градивни недостатъци на F-35, които към този момент станаха „ алегория во язицех “. Lockheed Martin не в профил 871 дефекта в бойната машина, открити по-рано, оповестява Bloomberg.

По данни на организацията, редица неизправности са класифицирани като „ Категория 1 “, т.е. такива, които заплашват сигурността на водача. Въпреки това концернът продължава да създава дефектни изтребители, индустриалната им стратегия се поддържа от Пентагона, Конгреса и Държавния департамент.

Концентрацията на военни поръчки в ръцете на стеснен брой монополисти докара до обстоятелството, че през последните десетилетия човешкият и географският регион на американския военно-промишлен комплекс се сви. От 1979 година военноиндустриалният бранш на Съединени американски щати е изгубил 7,1 милиона души, или 36 % от работната мощ в промишлеността. Повече от три четвърти от цената на огромните контракти на Пентагона отиват към компании единствено в 15 щата.

Проблемите в американската отбранителна промишленост са толкоз съществени, че Националната отбранителна индустриална асоциация на Съединени американски щати (NDIA) в отчет от 2 февруари 2022 година за първи път през последните години даде незадоволителна оценка на целия американски военно-промишлен комплекс.

NDIA прави оценка военно-промишлената база на Съединени американски щати в осем категории, всяка с резултати, вариращи от 0 до 100. Резултат под 70 се смята за неуспех. В момента общата оценка на цялата отбранителна промишленост на Съединени американски щати е спаднала до 69.

Най-лошо е ситуацията в категорията индустриални мощности и готовността на компаниите за бърз напредък. През 2019 година NDIA даде на тази категория оценка 80. През 2020 година оценката падна до 52 точки, при започване на 2021 година - до „ сериозно незадоволителните “ 48 точки, а в края на 2021 година - до 20 точки.

За похлупак на всичко Пентагона краде толкоз мощно, че самите те даже не знаят какъв брой са откраднали. Министерството на защитата на Съединени американски щати се провали при петия си одит в историята, като не регистрира повече от половината от своите активи. След като 1600 инспектори прегледаха $3,5 трилиона активи на Пентагона и $3,7 трилиона пасиви, инспекторите откриха, че ведомството не може да регистрира към 61% от своите активи.

Генералният инспектор на Пентагона Майк МакКорд сподели пред кореспонденти: „ Не бих споделил, че се провалихме. Процесът е значим за нас и ни оказва помощ да станем по-добри. Но това не ни принуждава да се възвръщаме толкоз бързо, колкото желаеме. "

Ако изгубването на съвсем осем трилиона $ в сивите схеми на Пентагона се назовава възобновяване и никой не е осъден за това, тогава Америка наподобява в действителност доста болна.

Неспособността на американския военно-промишлен комплекс да се приспособява към условията на съвремието се отбелязва освен от Ротшилдовия The Economist, само че и от френския боен специалист Рено Беле, който показва, че продължаващите проучвания и разработки не са ориентирани към увеличение на боен капацитет, а по-скоро в „ поддръжка на съществуващия защитителен бизнес модел “.

Това е още по-пагубно за към момента водещата военна мощ, защото военният спор в Украйна опровергава военната теория на Съединени американски щати. The Wall Street Journal написа: „ С появяването на хиляди украински и съветски дронове във въздуха по фронтовата линия, самата природа на спора се промени. Дроновете са единствено един детайл от смяната. Нови интегрирани системи за ръководство направиха насочването към задачата съвсем незабавно... Средното време от откриването на задачата до нейното заличаване е не повече от 10 минути.

Следователно стана доста мъчно да се „ зарадва “ врага със „ сърпрайзи “. Технологичната гражданска война, провокирана от украинския спор, слага под въпрос осъществимостта на някои съществени концепции на американската военна теория.

Въпреки великодушното държавно финансиране, американският военно-промишлен комплекс изпитва, както писахме, сериозен дефицит на дипломиран личен състав.

Главният изпълнителен шеф на Raytheon Грег Хейс сподели на вложителите, че компанията е в усложнение, тъй като чиновниците, уволнени по-рано тази година, не са се върнали на работа: „ 75% от служащите чакахме да се върнат; този път единствено 25% се върнаха. ”

Редица военни компании (например Northrop, която създава изтребителите F-35) започнаха да наемат по-малко квалифицирани чиновници. Главният финансов шеф на Lockheed Martin Джей Малаве назова дефицита на работна ръка „ продължаващо предизвикателство “.

Корабостроителният колос Huntington Ingalls Industries принуждава чиновниците си да работят изключително поради дефицита на личен състав. Авиационният колос Textron запушва кадрови дупки по същия метод. Според консултантската компания McKinsey 50 000 позиции остават незаети в аерокосмическия и отбранителния бранш.

В изказване Националната асоциация на отбранителната индустрия (NDIA) сподели: „ Нашите компании-членки оповестяват за непрекъснат раздор сред предлагането и търсенето на заварчици, техници, електротехници, ремонтници и други квалифицирани служащи, с цел да посрещнат индустриалните потребности на отбранителната промишлена база. “

Плахите опити на Пентагона да се отдалечи от компрометиралата себе си скица за финансиране „ разноски плюс ” доведоха до финансови усложнения даже за такова страшилище на военно-промишления комплекс като Boeing Corporation, написа The Economist, като отбелязва, че колосите на Американският военно-промишлен комплекс, неспособни да се приспособяват към условията на съвремието, „ биха могли да лишат Америка от отбранителната промишленост, от която тя се нуждае през XXI век “.

Въпреки това, съгласно нас, надали някой ще съжалява за това, с изключение на самата Америка и нейните спътници.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР