/Поглеед.инфо/ На 13 септември британският Гардиън“ съобщи, че Европейският съюз

...
/Поглеед.инфо/ На 13 септември британският Гардиън“ съобщи, че Европейският съюз
Коментари Харесай

В Европа повече няма пазарна икономика

/Поглеед.инфо/ На 13 септември английският „ Гардиън “ заяви, че Европейският съюз не може да се споразумее за въвеждането на таван на цените на съветския газ. Вместо това, както се чака, Европейски Съюз ще се концентрира върху „ подстригването “ на личните си енергийни компании, които натрупат облаги от внезапно покачващите се цени на силата. Решението ще засегне петролните, газовите и нефтопреработвателните компании. Предвижда се спомагателни дарения да бъдат изпратени в помощ на жителите и предприятията, които евентуално ще бъдат обект на нормиране на потреблението на сила с настъпването на студеното време.

Допълнителният налог се назовава " солидарна вноска ", която, несъмнено, не планува непринуден темперамент на заплащането му. „ Файненшъл Таймс “ назовава мярката краткотрайна, която поради несигурните вероятности на международната енергийна рецесия може да стане непрекъсната. Например „ Блумбърг “ предвижда през юли, че високите цени на газа ще продължат най-малко две години.

По един или различен метод изтеглянето на „ непотребните облаги на енергийните компании “ – много постоянен израз за съветския вътрешноикономически дискурс – ще се трансформира в сериозен казус за Европейския съюз. И тук има редица забавни точки.

Първо, не е ясно по какъв начин ще се дефинира „ непредвидената облага “, тъкмо една трета от която (33%) Европейската комисия предлага да прибира. Вероятно ще бъде избрана гранична цена, над която стойности ще се смятат за такива непредвидени облаги. Предполага се, че за нуклеарни, вятърни и слънчеви централи тази цена ще бъде 180 евро за мегаватчас, което е повече от половината от сегашните борсови котировки.

Вероятно сходни цени ще бъдат избрани и за петролните и газовите компании. И тук стартират избрани компликации. Страната, която е най-облагодетелствана от намаляващия дял на Русия на европейския енергиен пазар, е Норвегия. Още през май полският министър председател Матеуш Моравецки прикани Осло да показа свръхпечалбите с Европа и Украйна, защото Норвегия " индиректно напълнява ", възползвайки се от енергийните проблеми на Европейски Съюз. Но, както знаете, Норвегия не е член на Европейския съюз и не е обект на локални наставления. По време на полемиката за тавана на цените Осло предложи да стартира договаряния по този въпрос, само че по никакъв метод да не следва строгите насоки на Европейски Съюз за прибиране на свръхпечалбите. Изключването на Норвегия от въздействието на европейските наставления за непредвидени облаги незабавно слага под въпрос успеваемостта на тези ограничения като цяло.

Второ, нововъведенията съвсем несъмнено ще доведат до колапс на европейския фондов пазар. Достатъчно е единствено да погледнете бързото повишаване на акциите на „ Газпром “ след отхвърли да се изплащат дивиденти на фона на нарастването на налога върху добива на потребни изкопаеми през юни тази година и същото бързо възобновяване през септември, откакто беше оповестено, че дивиденти ще бъдат изплатени. Но „ Газпром “, за разлика от множеството европейски енергийни колоси, е държавна компания (по-малко от половината от акциите ѝ се търгуват свободно на фондовата борса). Така че, като изтеглят облаги или споделят тази облага с акционерите, компанията като цяло трансферира пари от един държавен джоб в различен.

В Европа сходни решения могат да подкопаят доверието в фондовия пазар. И самият казус на евакуиране на свръхпечалби не способства за възобновяване на такова доверие в бъдещето. Кой знае какви сполучливи стокови компании регулаторите ще се сетят да съкратят в бъдеще, базирайки се на нови рецесии, войни и други проблеми. В този смисъл пазарната стопанска система на Европейски Съюз ще бъде изправена пред съществено предизвикателство от изместване към регулаторната политика. Противоречията ще се изострят още повече със усилването на десните партии в парламентите на страните от Европейски Съюз, както да вземем за пример се случи тези дни в Швеция.

Като цяло европейските ограничения за битка с енергийната рецесия се свеждат до преразпределение на пари и запаси. Строгите ограничения за икономии, съчетани с таван на приходите на енергийните компании, биха могли да имат резултат в средносрочен проект. Може би те даже ще оказват помощ да се оцелее през зимата без признаци на колапс на европейската стопанска система. И неизбежните митинги на популацията няма да преминат границата, оттатък която стартира свалянето на държавните управления.

Но една продължителна енергийна рецесия, пренасяща се през 2023 година, когато възприятието за безизходност може да обхване Европейски Съюз, може да докара до най-лошия сюжет за Съюза. Няма да е елементарно и на Русия, която следващата година ще усети изцяло следствията от наложените до момента наказания. Резултатът от конфликта ще зависи освен от това кой има повече запаси, само че и от това кой ще падне пръв. По всичко проличава, че страната, която няма да храни очаквания за връщане към статуквото, ще може да стъпи още повече в незнайното.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР