Поетическа зима Дали се зора довърши, или се две нощи

...
Поетическа зима Дали се зора довърши, или се две нощи
Коментари Харесай

Кирил Кадийски за Фрог: Ето една ”Поетическа зима” след лютата ”Политическа зима” на Ботев, която явно край няма



Поетическа зима

Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха...

Христо Ботев

Напук на някои сухопътно настроени българи (магистрали, междуселски пътища, кози пътеки и пр.), аз изрично поддържам напъните на новото държавно управление да достави страната с... ледорабивач.

Както адашът (Министър председателят) към този момент разрушава сърцата на доста милозливи дами, някои користно възторгващи се, несъмнено, с цел да влязат във властта (една традиция, радваща ни повече от 12 години), по този начин и въпросният ледоразбивач ще разрушава ледовете по Дунава, най-много сред България и Македония! -???- Ами че тя си е и до момента в Сърбия.

Надявам се, че това начинание няма да глътне милиардите, отишли за към момента не пристигналите свръхзвукови самолети, които могат да изхвърчат и кацат и в прериите, въпреки ние към момента да нямаме такива. И съм обрадван не от това, че милиардите ще бъдат шест пъти по-малко, тъй като ледоколът ще е един, а заради елементарния факт, че няма да има утечка на мъни, тъй като радетелите за обновяването на родния флот се още аджамии във властта и към момента не знаят по какъв начин се вършат тия работи. Още се чуват поплаците на „ знаещите” и най-много „ можещите” по какъв начин чегъртането, видите ли, продължавало, а сме изпускали милиони от Европската заедница, за го кажем на македонски, по-актуално е някак си. Демек, келепирът, келепирът не е за изпускане!

Казах ледокол, та се сетих – руснаците с удоволствие, недорого, т.е. гратис, ще ни дадат техния емблематичен в миналото ледоразбивач Ленин, при изискване, че си го рециклираме сами, в домашни условия. Но защото ние такива нямаме (една заседнала турска гемия не можахме да изтеглим в точния момент край нос не помня кой!), и най-много заради обстоятелството, че от тях не би трябвало да вземаме нищо, мисля, че това ще бъде неверен ход. Помните какво са споделили античните: „ Бойте се от руснайците, даже когато идват с блага!” Затова предлагам въпросният ледоразбивач да го купим я от Ямайка, я от Хаити, тъй като имали по един подобен и били подготвени да го продадат на половин цена, тъй като в люта конкуренция бързали да захванат нов бизнес – да изнасят хладилници при ескимосите. И това би трябвало да стане час по-скоро. Преди 56 години, тогава студент-млад стихотворец, помня, че бяхме отишли по него време на литературно четене в един крайдунавски градец. Дунава по този начин беше заледен, че карпатските вълци сума ти български овце натръшкаха тогава, а ние – луди глави, т.е. глупави овни – по леда, по леда, ходихме чак до Турну Магурели и се върнахме невредими. Е, правилно, Македонски трябваше да откърти една дъска от някаква овчарска барака, щото по средата водата към този момент беше стартирана да избива. Льод тронулса, гаспада – помните, нали?

Някои злощастни, недоизчегъртани политици си чешат злите езици, че това заледяване било единственото от половин век насам, само че не е правилно - предходната година имаше лед на десетина метра във вътрешността в реката и няколко партии, чиито водачи не виждаха от носа си по-надалече, нацамбуркаха във водата... Време е да спирам, че и аз замръзнах – към този момент пущам единствено един нагревател, щото токът, нали! А времето става студено, нощес синоптичката, само поради която виждам националната телевизия, със слънчева усмивка сподели, че заледяване на Дунава се чака и в бъдеще и доста скоро, единствено след десетина години, отново щял да замръзне напълно. Още по-добре, крещя си, таман тогава ще дойдат и самолетите от договорката на века и ще могат да изхвърчат и кацат по Дунава (откъм нашия бряг). Дано не изпопадат и не се изпотрошат - и те като партиите, които потрошиха толкоз националната пара.

Привършвам към този момент – не се трае, край мене се къдри пара, като облачета в илюминатора на Боинг, забравих кой номер беше. Разгеле, желая да кажа на ония скептици, които съществено считат - и го настояват, представете си! - че авиолинията София-Скопие била безпредметна, че имат доста здраве от дяда им Дедал. Икар може да е паднал, само че на нас в този момент ни се е отворило време за полети на... фантазията. Нямало да има пасажери. Това са единствено злостни намеци, остаряла процедура, ориентирана, несъмнено, към всичко ново и най-много към новото държавно управление. Самолети няма да има - да покрият потребностите. На някои до там им хоризонтът: София-Скопие-София. Щото Скопие-София-Скопие няма по какъв начин. Но я си представете: София-Скопие-Монреал-Торонто-Вашингтон-Буенос Айрес-Куала Лимпур-Анкара–София. И още веднъж. Ето това е обсег, това е мислене няколко хода напред (не единствено в шаха).

Адаша ги знае тия работи. Само желая да му кажа: в случай че в България искаш да си Кирил, не може без да си и Кадийски.

След лютата " Политическа зима " на Ботев, която очевидно край няма, ето и една " Поетическа зима " с дребна и може би леко наивна вяра, че пролетта - въпреки и не подранила, въпреки и не в точния момент, въпреки и закъсняла! - въпреки всичко ще пристигна. Иначе ще би трябвало да извикаме: " Дали се пролет довърши, или се две зими смесиха... "

Кирил Кадийски

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР