Поемането на Министерството на финансите от Людмила Петкова дава надежда

...
Поемането на Министерството на финансите от Людмила Петкова дава надежда
Коментари Харесай

Служебният финансов министър Людмила Петкова - надежда за връщане към добрите традиции

Поемането на Министерството на финансите от Людмила Петкова дава вяра за връщане към положителните обичаи на министерството - най-много за водене на консервативна фискална политика. Самото й предопределение към този момент е част от една загърбена напоследък традиция финансовите министри или най-малко техните заместници да са потвърдени експерти в региона на държавните финанси, а най-добре да са фрагменти на самото финансово министерство.

Людмила Петкова, както и доста нейни прародители като Росица Велкова, Кирил Ананиев, Владислав Горанов, Пламен Орешарски, е експерт, който е построил цялата си кариера в министерството на финансите.

Тя е магистър e по стопанска система и ръководство на търговията от Университета за национално и международно стопанство в София. Притежава специализации по Международни счетоводни стандарти от Института за следдипломна подготовка към УНСС и по Европейско право и административни практики от Нов български университет.
 Снимка 496849
Източник:

Петкова има 30 години професионален опит в региона на счетоводството, данъчния надзор, данъчната политика и ръководството на обществените финанси. В продължение на 15 години работи в Националната организация за приходите, като заема разнообразни експертни и управнически длъжности, в това число заместник-директор и шеф на Търговско дружество " Големи данъкоплатци и осигурители " и " Средни данъкоплатци и осигурители " - София.
 Недостатъците при обществените финанси в България - констатациите на Световната банка
Недостатъците при обществените финанси в България - констатациите на Световната банка

Ако не се вземат бързи ограничения, в дълготраен проект капацитетът за стопански напредък на България ще бъде мощно стеснен

От април 2010 година е шеф на дирекция " Данъчна политика " в Министерството на финансите. През 2013 - 2014 година, септември - декември 2021 година и август 2022 - юни 2023 заема поста заместник-министър на финансите с сектор бюджет, налози, Националната организация за приходите, Агенция " Митници " и Дирекция " Данъчна политика " в МФ.

Два пъти е член на Надзорния съвет на НЗОК, а в интервала 2013 - 2014 година е и негов ръководител. Притежава дълготраен интернационален опит, обвързван с активността на работните групи и комитети към Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз и Комитета по фискални въпроси на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз (януари-юни 2018 г.) е ръководител на Работната група на високо равнище (Данъчно облагане) и на работна група " Данъчни въпроси " към Съвета на Европейски Съюз.

През юли 2017 - юни 2018 година е заместник-председател, а от 2019 до 2023 година в продължение на два мандата е ръководител на Групата " Кодекс за държание " (Данъчно облагане на предприятията) към Съвета на Европейски Съюз. От 2017 година досега е общоприет член на Изпълнителното бюро на Работна група " Данъчна политика и данъчна статистика " към Комитета по фискални въпроси на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Член е и на Приобщаващата рамка по Плана BEPS (Свиване на данъчната основа и прехвърлянето на печалби) и на Глобалния конгрес за бистрота и продан на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Разбира се като длъжностен финансов министър на настоящето държавно управление главният приоритет на Петкова ще бъде финансовото застраховане на изборите, за които пари несъмнено към този момент са заделени. Другият нов ангажимент ще бъде финансирането на великденските пенсионерски добавки от по 75 лв., за които пари няма по какъв начин да не се намерят.

Що се отнася до напъните за влизане в Еврозоната, Петкова няма какво толкоз ново да направи, с изключение на да продължи контрола за техническата подготовка на това мероприятие. Също по този начин тя може да задържи някой не належащи бюджетни разноски за угнетяване на инфлацията.

Декларираното от Петкова продължение на напъните за основаването на единна приходна организация посредством обединение на организация Митници с Национална агенция за приходите е много пожелателно заявление както съответни последици от него мъчно може да се чакат.

Едно от провокациите, които могат индиректно да обиден и напъните за влизане в Еврозоната е възможното рефинансиране на падежиращата през юли емисия вътрешни държавни скъпи бумаги с номинал 380 млн. лв.. А сериозните тествания ще дойдат в случай че идващото национално заседание не може да излъчи постоянно държавно управление.

Тогава Министерството на финансите ще би трябвало в длъжностен порядък да показа рамката за бюджета през 2025-а и да се приготви за рефинансирането на падежиращата при започване на септември емисия държавни еврооблигации с номинал 1 493 млн. евро. Но стигне ли се до такава обстановка ще е въпрос кой ще е финансовия министър носещ товара на тези провокации. Дали ще продължи да е Петкова или ще е някой различен?
 Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?
Лихвите, сметките в банка и цените след приемането на еврото: Как ще протече влизането ни в еврозоната?

Готов е планът на Закон за въвеждане на еврото в България
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР