Поехме в правилната посока, каза Байдън за американско-китайските отношения. Попитан

...
Поехме в правилната посока, каза Байдън за американско-китайските отношения. Попитан
Коментари Харесай

След визитата на Блинкен: Китай е обещал на САЩ да не изпраща оръжия на Русия

" Поехме в вярната посока ", сподели Байдън за американско-китайските връзки. Попитан от публицисти дали усеща прогрес в двустранните връзки американският президент отговори: " Имаме прогрес ".

" Блинкън свърши страхотна работа " по време на визитата си в китайската столица, сподели Байдън пред публицисти след отдадено на климата събитие в Калифорния.

По време на първото посещаване на американски държавен секретар в Пекин от 2018 година насам, Китай и Съединени американски щати се договориха да стабилизират влошените си връзки, с цел да не прераснат несъгласията им в спор, само че не съумяха да реализират забележителен пробив в връзките си, показва Ройтерс.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи по-рано, че Китай е възобновил обещанието си да не изпраща оръжия на Русия за войната ѝ в Украйна , заяви Франс прес.

" Ние и други страни получихме уверения от Китай, че не дава и няма да дава на Русия смъртоносни средства, които да употребява в Украйна ", съобщи Блинкън пред медиите, в края на двудневните договаряния в китайската столица.

" Не сме видели никакви доказателства, които да опонират на това. Това, което продължава да ни тревожи, обаче, е опцията китайски компании да доставят технологии на Русия, които тя би могла да употребява, с цел да продължи експанзията си в Украйна ", добави той.

Той уточни, че обещанията на Пекин са били изпълнени " през последните седмици ", а освен по време на неговото посещаване.

През последните месеци Вашингтон обществено изрази загрижеността си по отношение на опцията Китай да доставя оръжия на Русия, с цел да ѝ помогне във войната в Украйна. Китай твърди, че е безпристрастен в спора и приканва за ценене на суверенитета на страните, в това число на Украйна, само че в никакъв случай не е осъждал обществено започнатото от Владимир Путин настъпление в Украйна.

Държавният секретар на Съединени американски щати съобщи също, че е постигнал с китайските водачи единодушие по отношение на нуждата от " стабилизиране " на връзките им. В същото време страните си дават сметка за дълбоките си различия, добави той.

" На всяка среща подчертавах, че директният контакт и устойчивата връзка на най-високо равнище са най-хубавият метод за отговорно ръководство на разликите и за гарантиране, че конкуренцията не прераства в спор ", съобщи Блинкън пред медиите в края на двудневните диалози. " Същото чух и от китайските си сътрудници. Съгласни сме с нуждата от стабилизиране на нашите връзки ".

В името на сигурността Съединени американски щати вкараха редица ограничения за ограничение на достъпа на китайските компании до избрани американски технологии или за затрудняване на производството на авангардни полупроводници. Но Вашингтон не се стреми да " спре " икономическото развиване на Китай, акцентира първият американски посланик.

Той добави, че Съединени американски щати са " наясно с предизвикването ", което съставлява Китай, считан от администрацията на президента Джо Байдън за най-големия евентуален съперник на Америка.

" Не си вършим илюзии по отношение на провокациите, свързани с ръководството на тези връзки. Има доста въпроси, по които сме надълбоко, даже изрично, на друго мнение ", акцентира Блинкън.

Въпросът за Тайван остава една от главните противоречиви точки в двустранните връзки, като Пекин упреква Вашингтон, че нарушава поети в предишното задължения, като укрепва връзките си с острова, за суверенитет над който Китай претендира. Но държавният секретар на Съединени американски щати съобщи пред медиите, че Съединени американски щати не поддържат независимостта на Тайван.

" В същото време ние, както и доста други, сме надълбоко обезпокоени от някои от провокациите, които Китай извърши през последните години, от 2016 година насам " в Тайванския пролив, добави Блинкън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР