Подводните интернет кабели са ценен източник на данни за земетресенията(снимка:

...
Коментари Харесай

Подобряват сеизмичните измервания чрез подводни интернет кабели


Подводните интернет кабели са скъп източник на данни за земетресенията
(снимка: CC0 Public Domain)

Британски учени оферират да се изследват земетресенията и теченията благодарение на подводни интернет кабели. Те разказват нов способ за събиране на научни данни благодарение на оборудването, което зарежда оптични интернет кабели, положени по дъното на океана – това ще разреши да се откриват трусове и да се изследват течения.

Авторите на признават, че потреблението на подводни кабели за събиране на сходни данни мъчно може да се назова нова концепция. Досега обаче земетръсна интензивност можеше да се записва единствено по цялата дължина на кабела, до момента в който новият способ планува премерване на знаци от кабелните сегменти сред повторителите – това разрешава събиране на повече данни и с по-висока акуратност.
още по темата
Британските учени към този момент са тествали сполучливо усъвършенствания способ с подводен кабел, свързващ Обединеното кралство и Канада. Дължината му е 5860 км, а интервалите сред ретранслаторите са от 45 до 90 км.

Като се има поради, че в света са положени минимум 487 подводни кабела с обща дължина над 1,3 милиона км, океанолозите и сеизмолозите, които учат подводни течения и подводни трусове, ще имат задоволително нови данни, с които да работят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР