Подводен автомобил е изчезнал безследно, докато е проучвал под ледника

...
Подводен автомобил е изчезнал безследно, докато е проучвал под ледника
Коментари Харесай

Изчезна подводният автомобил, който търсеше ледника на Страшния съд

Подводен автомобил е липсващ безследно, до момента в който е проучвал под " ледника на Страшния съд " в Антарктида.

23-метровото безпилотно подводно транспортно средство (AUV), наречено Ран, е било на задача за изследване на ледника Твейтс, когато е изчезнало този уикенд.

Ран е едно от единствено трите сходни транспортни средства в света, съдържащо технология и датчици, които му разрешават да мери и документира водните условия под ледника за дълъг интервал от време, и се прави оценка на към 3,6 млн. $.

" Това беше вторият път, когато взехме Ран на ледника Твейтс, с цел да документираме региона под леда. Благодарение на Ран станахме първите откриватели в света, които влязоха в Твейтс през 2019 година, а по време на актуалната експедиция още веднъж посетихме същия регион. Дори да виждате топенето и придвижванията в леда от сателитните данни, от Ran получаваме близки проекти на долната страна на леда и информация за това кои тъкмо механизми стоят зад топенето ", споделя в изказване Анна Волин, професор по океанография в Университета в Гьотеборг и член на изследователския екип.

Search vehicle exploded under 'Doomsday Glacier' in Antarctica, disappears

READ:
— WION (@WIONews)
Ледникът Твейтс, който е част от Западноантарктическия мразовит щит (ЗАЩ), е най-широкият хладилник на Земята и има повърхност от към 74 000 квадратни благи, по-голяма от щата Флорида и два пъти по-голяма от щата Мейн. Понякога Твейтс е прочут и като ледника на Деня на Страшния съд заради въздействието, което би имал върху равнището на международния океан, в случай че се разтопи изцяло. Смята се, че в случай че ледникът се срути изцяло, морското ниво ще се увеличи приблизително с 25 инча (63,5 сантиметра-бел.ред.).

Съществуват и опасения, че сриването на Твейтс може да провокира верижна реакция на други ледници в същия регион, което е допустимо да докара до повишаване на морското ниво в международен мащаб с няколко метра.

" Покачване на морското ниво с няколко метра би заляло доста от огромните градове в света - в това число Шанхай, Ню Йорк, Маями, Токио и Мумбай. То би обхванало и големи площи земя в крайбрежните региони и значително би погълнало ниско ситуирани островни страни като Кирибати, Тувалу и Малдивите ", написа Ела Гилбърт, постдокторант по просвета за климата в Университета в Рединг, Англия, в публикация за Conversation през 2021 година

Понастоящем Твейтс към този момент е виновен за към 4% от световното повишаване на морското ниво, защото всяка година губи чисто към 50 милиарда тона лед, а от 2000 година насам е изгубил към 1000 милиарда тона.

Ран изследва ледници като Твейтс по време на гмуркания под леда, чиято дебелина може да доближи сред 650 (198,12 метра) и 1640 фута (499,87200 метра). Обикновено Ран не е в непрекъснат контакт с изследователския транспортен съд - южнокорейския ледоразбивач RV/IB Araon - на повърхността, като вместо това има авансово програмиран маршрут и направлява пътя му назад към повърхността на океана. Преди това Ран се е гмуркал под Твейтс няколко пъти, само че този път нещо се объркало и Ран не се появил на повърхността, когато трябвало. Търсенето благодарение на акустично съоръжение за търсене, хеликоптери и безпилотни летателни апарати е несполучливо и Ран остава загубен под леда.

The unmanned underwater vehicle Ran has gone missing under a glacier in Antarctica.
The vehicle, owned by, is used for research and has contributed to knowledge about the so-called Doomsday Glacier
— Sea and Society (@Sea_and_Society)
" Това е малко като да търсиш игла в купа сено, само че без даже да знаеш къде е купата сено. На този стадий батериите на Ран са изтощени. Единственото, което знаем, е, че под леда се е случило нещо ненадейно. Подозираме, че е изпаднал в неволя и по-късно нещо му е попречило да излезе - сподели Волин.

Екипът не са оптимисти, че ще открият отново Ран, само че са благодарни за събраните досега данни, както и за поддръжката на кораба и управлението на експедицията.

" Данните, които получаваме от Ран, са неповторими в света и имат огромна стойност за интернационалните проучвания. В същото време залогът е огромен, знаехме, че може да се случи нещо сходно, даже че това е евентуален край за Ран ", споделя Волин.

" Лично аз съм на мнение, че това е по-добър край от това AUV-ът да отлежава, събирайки прахуляк в гаража. В същото време това, несъмнено, е доста огромна загуба. Разполагахме с Ран в продължение на пет години и през тези пет години сме провели към 10 експедиции, образования, развойна активност и проби ", сподели тя. " Нашата цел е да сменяем Ран. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР