Подуправителят на БНБ Андрей Гюров е бил в несъвместимост, когато

...
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров е бил в несъвместимост, когато
Коментари Харесай

Андрей Гюров е бил в управата на две дружества с нестопанска цел, когато отива в БНБ – груба проява на несъвместимост

Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров е бил в несъответственост, когато отива в Българска народна банка, тъй като в това време към момента е бил в две сдружения с нестопанска цел. Това излиза наяве от решението на Комисията за противопоставяне на корупцията, което е от през днешния ден. По-рано денем от Българска народна банка оповестиха, че подуправителят излиза в неплатен отпуск, до момента в който се обясни правния проблем.

Ето какво излиза наяве от решението на Комисията за противопоставяне на корупцията:

Проверката е почнала по сигнал, в който се е твърдяло, че когато Гюров отива в Българска народна банка той към момента не е бил напуснал управлението на партия „ Продължаваме промяната “. Освен това е бил в Управителния съвет на още едно сдружение с нестопанска цел. Става ясно още, че той ги напуснал четири месеца по-късно, едвам откакто от Българска народна банка създали инспекция. Фактите са недвусмислени – към датата на избирането му за подуправител на централната банка, което е станало на 26 юли 2023 година, Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно съдружие с нестопанска цела  и член на Управителния съвет на друго съдружие.

До 23.11.2023 година Гюров е бил съучастник и е имал дялове на стойност 100 лв. от вписания общ капитал в размер на 5000 лв. на сдружение с лимитирана отговорност, като е трансферирал същите с нотариално удостоверен контракт на 8.11.2023 година

В качеството си на подуправител на Българска народна банка Андрей Гюров е подал пред Комисията на противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество встъпителна декларация за имущество и ползи. Гюров е заявил притежаването на 2% дялово присъединяване от капитала на сдружение, като е показал стойност на дяловото му присъединяване в размер на 117 000 лв.. Не е заявил обаче присъединяване си в органи на ръководство или надзор на юридически лица с нестопанска цел, както към датата на встъпването му в служба, по този начин и 12 месеца преди този момент.

Според закона шефът и подуправителите не могат да правят друга активност с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността й. Те могат да правят неплатена активност с единомислещо решение на управителния съвет, доколкото не е налице спор на ползи. От текста следва, че всякаква неплатена активност може да бъде реализирана единствено с единомислещото решение на управителния съвет, доколкото не е налице спор на ползи.

В случая няма значение дали Андрей Гюров е правил активност като член на директорски орган на двете сдружения с нестопанска цел възмездно или безплатно, доколкото във връзка с първата догадка – възмездното присъединяване – има експлицитна възбрана, а във връзка с втората – осъществяването на неплатена активност – е налице експлицитното изискване активността да се прави „ с единомислещо решение на управителния съвет, доколкото не е налице спор на ползи “.

От събраните по преписката доказателства се открива, че Андрей Гюров не е уведомил УС на Българска народна банка за присъединяване си като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел, надлежно не е отправял до УС на Българска народна банка искане за изговаряне, заради което няма взето решение от Управителния съвет на това съображение. Като не е извършил това свое обвързване, Гюров се е сложил в условия на несъответственост.      Фактът, че на по-късен стадий – четири месеца след встъпването му в служба и поради осъществена в Българска народна банка вътрешна инспекция, Гюров е уведомил с докладна бележка от 21.11.2023 година членовете на УС по отношение на присъединяване си в директорски съвет на юридически лица с нестопанска цел, като е показал и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал активност в тях. в които е бил вписан като член на управителен орган и не е имал желание да реализира такава активност, не трансформира събитието, че Управителният съвет не е известен навреме

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР