Подсъдимият Стефан Станев. Подсъдимият за жестокото убийство на 29-годишната си

...
Подсъдимият Стефан Станев. Подсъдимият за жестокото убийство на 29-годишната си
Коментари Харесай

Подсъдимият за жестокото убийство на Виола Николова призна вината си


Подсъдимият Стефан Станев.

Подсъдимият за жестокото ликвидиране на 29-годишната си другарка Виола Николова – Стефан Станев, направи цялостни саморпизнания пред Софийския градски съд (СГС) в петък.

По тази причина делото му бе прегледано по съкратената процедура – в рамките единствено на едно правосъдно съвещание. Присъдата се чака да бъде прочетена малко по-късно.

Прокуратурата по желае на Станев да бъде наложено най-тежкото наказване – пожизнен затворт без право на подмяна, което обаче да бъде понижено на 30-годишна присъда поради самопризнанията на 30-годишния мъж.

Защитата му пък пледира за сред 15 и 20 години затвор, акцентирайки, че подсъдимият е наркозависим и в предишното е диагностициран с биполярно разтройство.

Убийството на Виола Николова бе осъществено в нощта против 23 юни, като се отличаваше с особена свирепост. Станев бе пребил приятелката си със стик за голф, а по-късно я бе наръгал неведнъж и с нож. Затова и в обвинителния акт против него прокуратурата означи, че дейностите му се характеризират с " особена свирепост ", като той е показал " изключителна гняв и настървеност " към жертвата.

Разследването откри още, че при осъществяването на закононарушението Станев е бил под въздействието на съществено количество опиати. От овбинителния акт ставаше ясно и, че на сутринта след убийството Станев е позвънил на своя другарка и я поканил в дома си с цел да поговорят. След като тя пристигнала, той признал невъзмутимо, че е умъртвил Виола, а няколко часа по-късно отпътувал за Созопол.

Същият ден към 15.00 часа приятелката на Станев алармирала в полицията за убийството. Шест часа по-късно той бе арестуван наоколо до яхтеното пристанище в Созопол. Непосредствено след ареста му с наркотест бе открито, че той е използвал амфетамин, екстази, марихуана и кокаин.

Психиатричната му експертиза пък сподели, че Станев страда от разстройство на личността, вледствие от зависимостта му към психоактивни субстанции. То обаче няма характерността на кратковременно или дълготрайно разстройство на съзнанието и не е психологично заболяване, твърдеше прокуратурата.

Впоследствие се оказа, че убийството на Виола Николова е било предшествано от редица сигнали против Стефан Станев, подадени от някогашната му жена Благовеста Пенева. Прокурорска инспекция след трагичния случай откри, че по въпросните тъжби са били формирани цели пет преписки, от които четири по-късно са прекъснати.

" Прости ми, Виола, направих каквото можах, елементарни ми, че не те опазих ", написа наскоро някогашната брачна половинка на арестувания във Facebook, добавяйки, че прокуратурата и полицията отхвърлят да проверяват сигналите й.

Впоследствие районният прокурор на София Петър Белчев подаде оставка " в символ на вдишване на морална отговорност за дейностите на четиримата прокурори по подадените тъжби от някогашната брачна половинка на Стефан Станев ".

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР