Подписването на договора с „Уестингхаус Електрик Швеция“ днес е поредната

...
Подписването на договора с „Уестингхаус Електрик Швеция“ днес е поредната
Коментари Харесай

Борисов се похвали: Диверсификацията продължава. Подписахме с Уестингхаус за АЕЦ Козлодуй

Подписването на контракта с „ Уестингхаус Електрик Швеция “ през днешния ден е следващата стъпка на България за диверсификация. Това акцентира министър-председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 година Той участва на церемонията по подписването на контракта сред АЕЦ „ Козлодуй” и компанията „ Уестингхаус Електрик Швеция “ за създаване на разбори на сигурността за лицензиране и внедряване на различен вид нуклеарно гориво за блок 5 на нуклеарната централа у нас.

Договорът слага началото на втория стадий от процеса по лицензиране на нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ в осъществяване на програмата за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Процедурата по лицензиране на различно нуклеарно гориво у нас се осъществя със взаимната работа на специалисти с потвърден опит в региона на нуклеарната енергетиката от България, Съединени американски щати и Швеция, прецизират от Министерския съвет.

В рамките на церемонията министър председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г подчертава върху геостратегическото значение на това, което сега България прави по отношение на отбраната на националната си сигурност, изтъквайки, че значителен детайл е точно диверсификацията.

„ Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала за полутечен газ в Александруполис и финансирахме построяването на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде подготвен. По самодейността „ Три морета “ напредваме доста бързо по отношение на разширението на газовото вместилище „ Чирен “, което дружно с газовата връзка с Гърция ще обезпечи доставка и опция за предпазване на полутечен природен газ “, посочи министър-председателят.

По тематиката за нуклеарната енергетика министър председателят добави също, че построяването на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ „ Козлодуй “ е извънредно значимо за България, защото страната ни държи на нуклеарната енергетика, която е включена в Зелената договорка на Европейски Съюз и има опит в сферата.

Договорът през днешния ден беше подписан от изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй” Наско Михов и вицепрезидента и ръководещ шеф на „ Уестингхаус Електрик Швеция “ Азис Даг. На събитието участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова  Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 година Магистър по, посланикът на Съединени американски щати и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит.

„ С контракта, който през днешния ден сключихме, направихме още една значима стъпка в осъществяване на Европейската тактика за енергийна сигурност, част от която е изцяло диверсифициране на нуклеарните доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз “, съобщи в границите на церемонията изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Наско Михов.

Той изрази убеденост, че съдействието с Уестингхаус и отсега нататък ще продължи да се развива за положителното на българската нуклеарна енергетика.

Вицепрезидентът и ръководещ шеф на „ Уестингхаус Електрик Швеция “ Азис Даг изрази удовлетворение от партньорството с екипа на АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Това ще бъде същинско партньорство сред нашите две сдружения, с цел да можем да подсигуряваме доставките на гориво в бъдеще, които да обезпечат енергийната диверсификация в България “, съобщи Азис Даг.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова  Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 година Магистър по означи, че с подписването на днешния контракт процесът по цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за България става необратим.

„ По този метод и ние като държавно управление изпълняваме един от главните си задължения и цели в енергетиката – точно диверсификация на енергийните запаси “, съобщи Петкова.

Посланикът на Съединени американски щати у нас уточни, че днешната стъпка увенчава с триумф многогодишна работа в посока реализиране на последващо ниво на диверсификация.

„ За нас е същинска горделивост да сме тук дружно с Вас. Тази стъпка е в интерес на България, на диверсификацията, на обезпечаване на сигурни и разнородни доставки на енергийни източници “, съобщи дипломат Мустафа.

В рамките на церемонията посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит означи, че подписването на днешния контракт ще бъде в изгода освен за двете компании, само че и за България и Швеция.

Изготвянето на детайлна и задълбочена оценка на сигурността се изисква от българската нормативна уредба, с цел да бъде получено позволение за въвеждане в употреба на различен вид горивни касети. След завършване на дейностите по контракта, създаването ще бъде показана в Агенцията за нуклеарно контролиране за приемане на позволение за въвеждане в употреба на различните касети.

Изготвянето на анализите на сигурността е част от Програмата на АЕЦ „ Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво, в която са включени обособените стадии на процеса. Програмата е съгласувана с Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ. Европейската тактика за енергийна сигурност изисква изцяло диверсифицирано портфолио на доставките на нуклеарни материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на нуклеарни централи в Европейския съюз. Целта е гарантиране на непрекъснатата и безвредна работа на нуклеарните мощности, сигурността и надеждността при произвеждане на електрическа сила за популацията и индустрията на страните членки на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР