Подписка за влизане на Румъния в Шенген проведе между март

...
Подписка за влизане на Румъния в Шенген проведе между март
Коментари Харесай

Румънски евродепутат: Австрия и Нидерландия сами не спазват Шенгенските стандарти

Подписка за влизане на Румъния в Шенген организира сред март и юни румънският евродепутат Еуджен Томак, който е водач на партия „ Народно придвижване “ и е определян от локалните медии като най-ревностния покровител на идеята.

“Обиколих съвсем цялата страна. Разпънахме и палатки в огромните градове, където хората можеха да дойдат и физически да подпишат петицията „ Румъния заслужава Шенген “. Събирахме подписи и посредством формуляр, оповестен на www.romaniainschengen.ro - уебсайт, който стартирахме дружно с акцията ”, изяснява за Българска телеграфна агенция Еуджен Томак.

До 1 юни той и екипът му съумяват да съберат над 50 000 подписа.

“В качеството си на румънски жител и член на Европейския парламент подадох иск против Съвета на Европейски Съюз пред Съда на Европейския съюз за отменяне на противозаконния избор на Австрия. За да бъде сполучлив обаче, е належащо Европейският парламент да бъде включен в този развой. Ето за какво внесох петиция до Комисията по петиции на Европейския парламент, с която помолих Народното събрание да се намеси в делото, което към този момент съм завел ”, разяснява за Българска телеграфна агенция Еджун Томак.

По думите му на 8 декември 2022 година Австрия е блокирала достъпа на Румъния до Шенген без безусловно никакви основателни причини. “Тя злоупотреби с правото на несъгласие, преследвайки електорални ползи, свързани с вътрешната политика и по този начин наруши договорите на Европейски Съюз ”, счита евродепутатът. 

Ето какво показа Еуджен Томак в особено изявление за Българска телеграфна агенция броени часове преди началото на Заседанието по правораздаване и вътрешни работи в Люксембург.

“Подпиши за Румъния в Шенген ”. Каква беше задачата на подписката и на акцията?

Всъщност това е протест. Румъния е подготвена да се причисли към Шенгенското пространство от 2011 година Чакахме съвсем 12 години, а гласуването на Австрия “против ” на 8 декември 2022 година беше последната капка. Никоя страна няма право да нарушава договорите на Европейски Съюз и правата на европейските жители. Затова взех решение да стартира дело против Съвета на Европейски Съюз в Съда на Европейския съюз. Това има съответна цел: да се анулира решението от 8 декември и да се признае правото на Румъния да бъде в Шенген. Кампанията " Подпиши за Румъния в Шенген " пристигна вследствие на това деяние. Това е средство да изразим възмущението си и да реализираме правдивост. Румъния и България заслужават да бъдат част от Шенгенското пространство.

Колко души се подписаха?

52 000.

Какво направихте със събраните подписи?

Подписите съпровождат петицията, която подадох на 1 юни до Комисията по петиции на Европейския парламент. С нея желаех Екологичен потенциал да се намеси като привилегирована страна в делото, което заведох в Съда на Европейския съюз. Решен съм да стигна до дъно, тъй като знам, че съм прав. Трябва да покажем увереност да спечелим правото си на свободно придвижване в Европа.

Защо Румъния и България към момента не са в Шенген?

Защото две страни, които сами не съблюдават Шенгенските стандарти, ни се опълчват жестоко, макар че сме изпълнили изискванията преди повече от 12 години. Австрия се опълчва на Румъния, Австрия и Нидерландия се опълчват на България. Това е корист със закона, която би трябвало да бъде поправена в Съда на Европейски Съюз. Решен съм да отида до дъно, с цел да глобявам сходно неточно държание.

Ако би трябвало да извършите прогноза - по кое време Румъния и България ще влязат в Шенген? 

За страдание тази година няма сериозна вероятност в това отношение. Не беше реализиран консенсус посредством разговор, заради което единственото решение остава откритият развой в Съда на Европейски Съюз. Нека не забравяме, че всички страни членки навлизат в годината на изборите за Европейски парламент и никой няма да пожелае да отвори тази доста елементарно атакувана тематика от популистите в някои страни.

Има ли сюжет, в който Румъния и България са разграничени за Шенген?

Не е имало такива полемики.

Какви са упованията ви от Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 9 юни? Ще бъде ли Шенгенското досие в дневния ред?

За страдание не, както и прогнозирахме.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР