Подозренията, че страната ни ще стигне до фазата политически лобизъм,

...
Подозренията, че страната ни ще стигне до фазата политически лобизъм,
Коментари Харесай

Ген. Михов: Стигнахме до политически лобизъм по закупуването на нов изтребител

Подозренията, че страната ни ще стигне до етапа политически лобизъм, във връзка с закупуването на нов многоцелеви военен аероплан, стартират да се удостоверяват. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по защита в 43 Народно заседание ген. Михо Михов. „ Бих се радвал в случай че към този момент вървяха договарянията, които са идната стъпка след приемането на капиталовия план от 43-то Народно заседание. Вместо това ние виждаме работата на една краткотрайна анкетна комисия, в което няма нищо неприятно, в случай че тя излъчи един явен и виновен за обществото доклад и признае работата на досегашните специалисти “, сподели още той.

„ От десетилетия приказваме за нов аероплан, а в последно време взе да се употребява и терминологията изтребител, което също е показателно, тъй като във всичките предварителни диалози с специалистите сме говорили за нов, многофункционален военен аероплан! Т.е. на мен ми се коства, че в последно време политическото говорене е доста повече от експертното. И се удостоверяват съмненията на управлението на Политическа партия АБВ, че ние към този момент сме във етапа, стадия на един политически лобизъм, което не е добре. Още по-недобре ми прозвуча и трансатлантическата връзка сред двамата първи мъже в страната. За решаването на подобен въпрос, като закупуването на нов военен аероплан, е значимо да се води директен диалог “, уточни той пред БНР.

Според ген. Михов следващото напрежение към решението на страната ни да закупи нов военен аероплан има съществено отрицателно въздействие върху военните експерти от бойната авиация. „ Тази обстановка сега мощно демотивира водачите и инженерно-техническия състав, което довежда и до неналичието на фрагменти. А всички виждаме и знаем какъв брой скъпо е за страната да приготвя своите фрагменти във Факултета на авиацията в Долна Митрополия. Цената от 700 милиона беше избрана като рамка по време на първото държавно управление на господин Борисов и с министър на защитата Аню Ангелов. И тогава цената се виждаше като огромна, само че със забавянето във времето тя единствено ще пораства. Ние просто сме за модернизацията на българските военновъздушни сили и българската войска като цяло, за нейното превъоръжаване. И аз постоянно съм казвал, че на България и нейната авиация й е необходим нов, от завода нов, военен аероплан “.

В умозаключение ген. Михо Михов бе безапелационен, че поддържането на наличните МИГ-29 би трябвало да върви редом с доставката на нов, многофункционален аероплан. „ МИГ-29 е в действителност един прелестен аероплан и ние сме длъжни да вземем ограничения за удължение на неговия витален цикъл, което ще разреши поддържането на тренираността и мотивировката на персоналния летателен състав “, уточни той и добави, че е смутен от обстоятелството, че водещите политически фактори в страната от ден на ден клонят към това да разчитат непознати, съюзни самолети да охраняват въздушното ни пространство, което по думите на генерала е форма на загуба на суверенитет и ще докара до това страната ни да стартира да си заплаща за услугата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР