Подозрението, че газопроводът Северен поток е бил саботиран, звучи като

...
Подозрението, че газопроводът Северен поток е бил саботиран, звучи като
Коментари Харесай

Британският Telegraph: Защо Путин ще взриви „Северен поток“ - каква полза ще има Русия от саботаж на газопровода

Подозрението, че газопроводът " Северен поток " е бил саботиран, звучи като нещо от наръчника на Владимир Путин за суматоха, ескалация и отклонение, написа английският.

Война на някогашния сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Украйна провокира невиждани западни наказания. Руският президент обаче е уверен, че неговият народ може да устоя на икономическите компликации доста по-дълго и по-добре от европейците.

Сметките на Путин са, че скок в цените на газа и, като разследване, разноските за живот в Европа -  континент, подвластен от съветските енергийни доставки, в последна сметка ще извърнат обстановката в негова изгода.

Цените на газа в Европа падат през последните четири дни, а по-късно във вторник, след новината за хипотетичния бойкот на " Северен поток ", те се повишиха с 20 %. Във Англия са се нараснали с 33 %.

През „ Северен поток 2 “ течеше 117 милиона кубически метра природен газ на стойност 237 милиона евро по настоящи цени. Но, написа английският вестник, Путин е показвал и преди, че е подготвен да пожертва скъпия газ и да го употребява като оръжие. През август Русия изгаря газ на стойност 9,3 милиона евро дневно на границата с Финландия, вместо да го изнася за Европа.

„ Северен поток 2 “ в никакъв случай не е бил в употреба и възможностите да проработи в близко бъдеще са извънредно дребни. Германия реши да не утвърди плана тъкмо преди началото на войната в Украйна.

Se video og fotos af gaslækagerne på Nord Stream 1 og 2-gasledningerne i Østersøen på:
— Forsvaret (@forsvaretdk)

„ Северен поток 1 “, който доставяше Европа с съветски газ години наред не е това, което беше. Русия не го е присъединила, откогато го затвори за планов ремонт през август.

Защо Москва ще избере тъкмо този миг, с цел да саботира „ Северен поток “, в случай че Русия в действителност стои зад офанзивата?

Европейски Съюз стартира работа по нов пакет от наказателни ограничения против Русия. Унгарският министър председател Виктор Орбан към този момент приканва новите наказания да бъдат изоставени и съществуващите да бъдат отстранени, а новото италианско държавно управление наподобява е по-малко сурово към Русия от предходното.

На Путин доста му се желае да пречупи духа на Европа във време, когато европейските държавни управления са подложени на напън от гневни гласоподаватели, които се опасяват от настъпващата зима.

Моментът на саботажа беше съвършен. Новият газопровод сред Норвегия и Полша беше пуснат в употреба във вторник, тъкмо когато започнаха да се появяват вести за вероятен бойкот. Намира се доста покрай „ Северен поток 2 “.

Варшава е все по-близо до цялостна разлъка с съветския газ и чака " самостоятелност " до края на годината. Новият балтийски газопровод е единствено част от по-широките старания на Европа за намиране на различни снабдители и попълване на запасите от газ за зимни температури.

От началото на войната в Украйна Норвегия стартира да измества Русия като главен снабдител на природен газ за Европейски Съюз. Подводните детонации може да са предизвестие за норвежците какво може да направи Русия с техните тръбопроводи, в случай че бъде притисната в ъгъла.

Мястото на детонациите на „ Северен поток 2 “ е доста покрай новия балтийски газопровод.

Миналата седмица Москва съобщи, че Украйна възнамерява " терористична " офанзива против газопровода " Турски поток ", който доставя съветски газ в Европа.

Норвежките регулатори приканиха за нараснала зоркост след предизвестия от петролни и газови компании, че неидентифицирани дронове са били видяни покрай техните офшорни уреди.

Въпреки че заплашва с нуклеарна война, Кремъл също алармира, че може да ескалира спорът по способи, считани преди за невъзможни.

Без норвежкия газ зимата в Европа би била дълга, студена и скъпа. Русия още веднъж разчита на зимата, фактор, който й е помагал да победи враговете си толкоз доста пъти в историята, с цел да обезпечи победа в енергийната война против Запада.

 

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР