Подозират отмъщение за дрога от бандата на Йоско Костинбродския На

...
Подозират отмъщение за дрога от бандата на Йоско Костинбродския На
Коментари Харесай

Два куршума за Митко Бретона, докато сърба шкембе - разстрелът на висаджията 18 г. остава неразкрит

Подозират възмездие за дрога от бандата на Йоско Костинбродския

На 16 февруари 2005 година един от знаковите крими герои на прехода – Димитър Тодоров – Митко Бретона, похапва шкембе супа в столичния квартал „ Люлин “. Любимото на доста  жители на квартала заведение „ Бъфало “ е цялостно, само че никой не допуска, че ще стане очевидец на едно от най-дръзките убийства в София.

Около 13 ч невисок набит мъж влиза в ресторанта и без да бърза се доближава до Бретона. Стреля два пъти – в гърдите и главата и излиза от заведението. Убиецът не е бил маскиран, а е облечен в зелен панталон и балтон. Според очевидци той е гърмял със заглушител през джоба на балтона си и на близките маси чули единствено гърмеж и стоновете на жертвата.

По-късно от Министерство на вътрешните работи оповестяват, че се търси към 40-годишен мъж, който се движи с лек автомобил " Ауди А4 " със софийска регистрация. Различни региони на столицата са блокирани от полицията, правят се инспекции на входовете и изходите на града, както и в метрото.

Бретона умира мигновено, посетителите на „ Бъфало “ са в потрес. Те не познават жертвата, чието име е легенда в подземния свят. Митко е бил от най-близките другари на Васил Илиев от времето на чейнчаджиите пред „ Магура “-та. Двамата дружно основават ВИС. Бретона е собствен измежду „ борчетата “, макар че е надалеч от спорта.

След разстрела на Васил Илиев през 1995 година Бретона взема решение да се изнесе от България. Той зарязва главния си поминък – кражбата на коли. Изнася се в Унгария, а от 2003 година - в Германия. Постепенно и в Централна Европа става име в подземния свят и се захваща с по-едри, само че и по-рискови закононарушения. Създава незаконни канали за цигари, за китайски артикули, а по-късно и за опиати.

Говори се, че Бретона бързо съумява да се интегрира в международните мрежи за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Дори минава за по-висока топка от изгряващия по това време Евелин Банев-Брендо. От Унгария държал връзка с нашенци в Испания, които поемали кокаина, прекарван с ветроходни яхти.

Малко след 2001 година избухва същинска гангстерска война сред СИК и ВИС и мнозина свързват с нея прибирането на Бретона у нас на няколко пъти през 2004 година В ъндърграунда се носят митове, че точно той стои зад убийствата на Димата Руснака и Бай Миле. Макар завръщанията на Бретона в България да са за по няколко дни, приказва се, че тогава се е  събирал с  Георги Илиев и хората му и са правили проекти по какъв начин да стегнат групировката. 

Последният път, когато си идва, е през 2005 година Веднага плъзва слух, че в София се чака нова екзекуция. И тя се случва, само че жертвата този път е самият Тодоров.

Приживе Бретона разказвал на българските си познати, че се занимава с бизнес – имал хотел на брега на Дунава, женен е, има и наследник. Заедно с другар – евреин, се канели за влагат 30 млн. $ в строителство на хотели в България. Всички обаче знаят, че той бил топлата връзка на българските мутри с европейските им „ сътрудници “.
 Приписват на Йоско Костинбродския и хората му изтезанието на Митко Бретона, само че досега убийството не е разкрито.
След убийството му полицията работи и по версията за възмездие за покушенията, само че тя е малко евентуална, настояват криминалисти. Те са уверени, че гибелта му е поръчана от чужбина и че евентуално изпълнена от убиец от бандата Йоско Костинбродския. Говори се и за съответна причина - хваната от испанската полиция пратка от 819 кг кокаин. Яхтата „ Есприта “, в която е открит скъпият опиат, е благосъстоятелност на българин от Германия, екипажът й също е формиран от българи, оповестиха тогава от испанската полиция. Още 137 кила кока са открити в дома на земляк в Мадрид. Провалената пратка кокаин е оценена от испанската правосъдна система за 101 308 000 евро.

Твърди се, че Бретона е бил поръчител на договорката. Със същия неуспех свързат и убийството на баджанака на Евелин Банев-Брендо - Константин Дишлиев, а през август и на самия Георги Илиев в Слънчев бряг. Така или другояче и трите разстрела през 2005 година остават неразкрити.

Съдят го още при социализма

Бос е на автоапашите в София
 Митко Бретона е именита персона в ъндърграунда.
Бретона е легенда измежду автокрадците. За първи път е арестуван през далечната 1974 година През 1980 година е наказан на 3 години и половина за обир. През 1993 година е имал следствено дело за същото закононарушение в Бургас, което е прекъснато заради липса на доказателства. Когато стартират да никнат застрахователните офиси на  ВИС и СИК, Бретона събира дребните автоапаши, сформира лист и безусловно им споделя или да си сменят специалността, или най-малкото да не помнят даже с пръст да допрян колите със стикерите на двете огромни групировки. Така той оказва помощ на силовите застрахователи освен за опазят возилата, само че и докарва нови клиенти, които са сигурни, че единствено по този начин колите им ще бъдат защитени. И до момента се носят митове по какъв начин Бретона е успявал за секунди да задигне кола, само че той считал, че има капацитет за нещо по-голямо. Което заплаща с живота си.

източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР