Подобряване на медицинската експертиза, така че да имаме по-добро определяне

...
Подобряване на медицинската експертиза, така че да имаме по-добро определяне
Коментари Харесай

Готвят реформа в ТЕЛК

Подобряване на здравната експертиза, тъй че да имаме по-добро установяване на степента на увреждане; разширение на комисиите със обществен служащ, психолог и други, които да приготвят обществен и функционален статус и да дават оценка от каква самостоятелна поддръжка се нуждае всяко лице с увреждане и Засилване на контрола върху ТЕЛК комисиите, както върху административната им работа, по този начин и върху здравната експертиза и решенията. Върху тези детайли ще се гради промяната в ТЕЛК, която приготвят от „ Продължаваме промяната “, заяви депутатът Искрен Арабаджиев във фейсбук.

„ Всички тези дейности са сложни, случват се постепенно, само че те са ключът към смяната във философията на политиките към хората с увреждания. Настоящите политики за подкрепяне би трябвало да се пренапишат напълно, откакто няма да разделяме хората на 5 категории степени на увреждане. Бюджетът от 3 милиарда би трябвало да ни оказва помощ да интегрираме лицата с увреждания и да подобряваме качеството им на живот, а не както до момента – да не реализираме никакви резултати с тях “, декларира той.

По думите на Арабаджиев прехвърлянето на помощните средства от Агенцията за обществено подкрепяне към НЗОК от 1 юли е съответен прогрес. „ Процедурата за приемането им се опрости – отстраниха се няколко стъпки, документите се дават еднократно, а по-късно се придвижват цифрово. Засили се и контролът. Следващата стъпка е възобновяване на листата с медицински произведения и увеличение на бюджета, тъй че да предоставяме съвременни и качествени помощни средства “, прецизира той.

„ Продължаваме да поставяме напъните си за промени в бранша. Надявам се, че скоро палатката – която е знак на неработещия все още Закон за персоналната помощ, няма да бъде пред постройката на Партийния дом като знак, че сме постигнали смяната в системата по първокласен и резистентен във времето метод “, добавя още Арабаджиев.

Според него препоръчаните промени в Закона за персоналната помощ само ще разширят обсега на лицата, които имат право да употребяват персонален помощник, както и ще усилят часовете за асистентска грижа, само че не обгръщат най-ключовата промяна, която би трябвало да се реализира - смяна в методологията, по която се прави самостоятелната оценка за увреждането на човек, както и от каква съответна поддръжка има потребност. „ Без да се решат проблемите в ТЕЛК системата, с препоръчаните промени в ЗЛП в действителност ще се помогне на част от същински нуждаещите се, само че това ще докара и до доста повече злоупотреби и тласъци на лица без потребност да се възползват от системата “, безапелационен е Арабаджиев.

3,7 милиарда лева са избрани за 2022 година в бранша, от които 520 млн. лева финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания; 438 млн. лева по Закона за персоналната помощ - растеж от 223 млн. лева по отношение на 2021 г.; 540 млн. лева по Закона за обществените услуги, които включват главно дневните центрове и асистентска подкрепа; 172 млн. лева по Закона за фамилните помощи за деца с увреждания и 2 милиарда лева за пенсии за неработоспособност заради общо заболяване.

„ Към момента по публични данни в България има 670 хиляди лица с издадени ТЕЛК решения. Много от тези хора обаче имат увреждане, което не ги прави нетрудоспособни, а системата не дава положително разграничаване кой от каква поддръжка в действителност има потребност “, споделя още Арабаджиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР