Подобряване на ефективността за включване и пребиваване на застрашени лица

...
Подобряване на ефективността за включване и пребиваване на застрашени лица
Коментари Харесай

Бюрото по защита на застрашени лица вече ще работи по-ефективно

Подобряване на успеваемостта за включване и престояване на застрашени лица в Програмата за отбрана планува план за промени и допълнения на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателното произвеждане, който държавното управление ще предложи на Народното събрание за утвърждение, оповестиха от Министерски съвет.
С плана се цели усъвършенстване на организацията на работа на Бюрото по отбрана при основния прокурор, на употребяваните финансови и човешки запаси за действието му, както и възстановяване на взаимоотношението с останалите държавни органи, имащи отношение към реализирането на специфичната отбрана.
Въвежда се определение на понятието „ специфична отбрана “, която ще включва два типа и ще се осъществя на два стадия – предварителна отбрана и Програма за отбрана на застрашени лица. Предлага се специфичната отбрана постоянно да стартира с предварителна отбрана, която да е незабавна и да се ползва до издаване на предписание на основния прокурор или взимане на решение за мярката за отбрана от Съвета по отбрана.
Предвижда се Бюрото по отбрана да дава стимулирано мнение по предлагането на окръжния прокурор или на съда по отношение на опцията и типа на съответна мярка за предварителна отбрана. Тя има за цел да обезпечи и софтуерно време за събиране и оценка на информация за взимане на осведомено решение от основния прокурор за включване или не на застрашеното лице в Програмата. В този период ще се даде опция на застрашеното лице да се осведоми за опциите и рестриктивните мерки на Програмата за отбрана, както и да провежда персоналните си каузи със съдействието на Бюрото по отбрана.
Предвидено е осъществяването на ограниченията по предварителната отбрана да стартира след предписание на основния прокурор и документално единодушие на застрашеното лице, като при отвод от предоставяне на единодушие от застрашеното лице, процедурата да бъде прекъсната.
Законопроектът предлага въвеждане на нови ограничения за отбрана като психическа, правна и здравна. Наред с това се предлага да отпаднат като независими ограниченията „ персонална физическа защита “ и „ цялостна смяна на самоличността “, защото те са потвърдили своята неефективност. Отделно от това, такива не съществуват в аналогичните закони в останалите страни членки на Европейския съюз. Личната физическа защита е планувана единствено като краткотрайна мярка. Пълната смяна на самоличността е позволена с опцията лицето с изменени съществени данни да продължи да ги употребява и след излизането му от Програмата за отбрана, ако има нужда от това.
При предварителната отбрана са планувани: персонална физическа защита, защита на имуществото, настаняване на безвредно място и настаняване в друго място за изтърпяване на наказването. Те ще могат да се ползват единствено за 30 дни, а при нужда срокът може да бъде продължен с още до 30 дни.
Мерките за отбрана по Програмата за отбрана ще са смяна на мястото на живеене в страната, смяна на мястото на работа, смяна на образователното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказването, както и релокация в друга страна.
С плана се основат нужните законови условия за понижаване на риска от похищения против предпазените лица посредством усъвършенстване на специфичната отбрана. Очаква се още да се ограничи голословното престояване на предпазени лица в Програмата за продължителни интервали от време, без съществуване на опасност за тях, както и реализиране на ограничения за отбрана, несъответстващи на обективната степен на опасност. Очаква се също реализиране на дисциплиниращо влияние във връзка с застрашените лица, посредством въвеждане на механизъм за възобновяване на осъществяваните разноски при неспазване от страна на лицата на поетите отговорности по отношение на реализиране на ограниченията за отбрана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР