Подобно на всички нас, Йоан Кръстител вероятно е имал само

...
Подобно на всички нас, Йоан Кръстител вероятно е имал само
Коментари Харесай

Мистерията около главата на Йоан Кръстител

Подобно на всички нас, Йоан Кръстител евентуално е имал единствено една глава. Въпреки това най-малко четири религиозни обекта по света настояват, че имат черепа на авторитетната християнска персона, заяви „ National Geographic ”.


Йоан Кръстител е бил освен това от просветител, той е индивидът, който е кръстил Исус. Често именуван предходник на Христос, Библията твърди, че Йоан Кръстител в действителност е братовчед на Спасителя. Подобно на своя оракулски родственик, Йоан Кръстител умира поради убежденията си.

Разказите за гибелта на Йоан Кръстител се разграничават, само че един от аспектите на гибелта му е залегнал в християнската традиция - отсичането на главата му. Но какво се е случило с нея? Това зависи от това кого питате, с помощта на оживената търговия с религиозни реликви през Средновековието.

Трите канонични евангелия (Матей, Марк и Лука) са единомислещи, че Йоан Кръстител е обезглавен по заповед на Ирод Антипа, държател на Галилея. Според Матей 14 Ирод хвърля Йоан Кръстител в пандиза, тъй като проповедникът подлага на критика брака му с някогашната брачна половинка на брат му Иродиада. Когато Иродиада подтикнала щерка си Саломе да изиска от Ирод главата на Йоан Кръстител на поднос, доведеният ѝ татко извършил желанието ѝ.

След като Йоан Кръстител бил обезглавен, тялото му съгласно сведенията било заровено в Севастия, в модерна Палестина. Но главата му е ексхумирана и препогребвана неведнъж през идващите епохи, като е прекосявала през целия район, без да има единодушие по кое време, къде и по какъв начин.

С разпространяването на християнството през Античността и ранното Средновековие се развива и търговията с реликви - материални и свещени предмети от предишното, които припомнят и символизират християнската лоялност. Средновековната търговия с тези търсени предмети е била доходоносна, както и опцията за облагодетелстване единствено посредством притежаването на светиня.

Въз основа на степента на значимост на християнските реликви е основана система за подредба. Сред реликвите от най-голям сан е главата на Йоан Кръстител. Тя била парченце от почитана фигура, родственик на най-светия измежду хората. Неяснотата във връзка с това какво се е случило с главата на Кръстителя разрешила да се появят голям брой истории и предания за нейната орис. Това от своя страна докара до голям брой искания за владеене и́.

През Средновековието рицарите тамплиери твърдели, че имат главата на Предтеча. В резултат на това скоро са съществували голям брой глави по едно и също време. Това се резервира и до през днешния ден, като не по-малко от четири известни претендети се борят за меродавност.

Първата от четирите глави на Йоан Кръстител се намира в Умаядската джамия в Дамаск, Сирия, издигната върху християнска черква, която в миналото е носела името на мъченика. Християнските и ислямските обичаи настояват, че главата му е била заровена в истинската черква, която датира от края на IV век. Когато при започване на VIII в. халифът на Омаядите ал-Уалид I построява джамията на това място, главата е вградена в една от колоните ѝ.

В музея " Резиденц " в Мюнхен, Германия е друго място, в което се допуска, че се съхранява главата на светията. Реликвата е част от обширна сбирка, притежавана в миналото от херцог Вилхелм V и неговия наследник Максимилиан I Баварски. Музеят твърди, че папата е дал позволение на Вилхелм V да придобива реликви през 1577 година, само че не е ясно по кое време тази светиня е могла да се окаже в негово притежание.

Католическата базилика " Сан Силвестро ин Капите " в Рим твърди, че съхранява горната част на черепа на Йоан Кръстител, без челюстта му. Църквата става дом на мощите на светци и мъченици от римските катакомби към IX в. и вследствие на това главата на Христовия братовчед е една от многото мощи, които се намират на това място най-малко от края на XII в.

„ Четвъртата глава на Йоан Кръстител “ е вградена в един от крайъгълните камъни на катедралата в Амиен, Франция. Главата е пристигнала по един относително постоянно употребен през Средновековието маршрут: Когато Валон дьо Сартън, духовник от черква в Пикардия, се завръща от кръстоносните походи през 1206 година, той донася със себе си няколко свети реликви - в това число въпросната част от тялото на светеца, която съгласно него е намерил в Константинопол.

Прорезната рана над дясната вежда на черепа вдъхвала доверие на изказванията на Валон, тъй като Иродиада била нанесла сходна рана на главата на мъченика.

През 1206 година Валон подарява главата на епископа Ричард дьо Герберой. Когато години по-късно е издигната съществуващата катедрала, главата на Йоан Кръстител служи като централен детайл на новата конструкция - нужда, като се има поради постановлението на Църквата от 787 година, съгласно което, в случай че " някой свещеник бъде махленски в освещаване на черква без мощи, да бъде жигосан като човек, който е пренебрегнал църковните обичаи ".

Присъствието на главата на мъченика в Амиен е освен от значително значение, само че и от изгода за локалната черква. Такава скъпа светиня трансформира Амиен в значимо място за поклонение, както и в място, посещавано от членове на висшите пластове на обществото.

Има и други модерни искания за елементи от главата и тялото на Йоан Кръстител. Дворецът Топкапъ в Истанбул твърди, че има дясната ръка на Предтеча, с която той е кръстил Исус, а евентуално и част от черепа му. Катедралният параклис, отдаден на светеца, в Сиена, Италия, също твърди, че има дясната му ръка.

Оспорваните искания за главата на Йоан Кръстител са единствено един от образците за развиването на вярата и мита към светите остатъци през Средновековието. При липса на генетични данни от библейска или свещена персона евентуално в никакъв случай няма да е допустимо да се откри дефинитивно достоверността на която и да е светиня, в това число и главата на индивида, който е кръстил „ Син човешки “./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР