Подобно на много известни личности и предприемачи, 45-годишният американски технологичен

...
Подобно на много известни личности и предприемачи, 45-годишният американски технологичен
Коментари Харесай

Пилинг с киселина, крокодилска тор, криотерапия: най-драстичните методи срещу остаряването

Подобно на доста известни персони и бизнесмени, 45-годишният американски софтуерен милиардер Брайън Джонсън се пробва да обърне процеса на стареене.


Изразходвайки приблизително 2 млн. щатски $ годишно за режим срещу стареене, Джонсън твърди, че в този момент остарява по-бавно от някои деца. Той изяснява: " Темпото, с което тялото ми натрупва увреждания от стареенето, е по-малко от това на средностатистическо десетгодишно дете ".

Много от методите на Джонсън за възобновяване на възрастта са съмнителни, включват съмнителни научни проучвания и имат известни странични резултати, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Въпреки че не можете да спрете процеса на стареене и последователното понижаване на тежестта на тялото ни с напредването на годините, има някои неща, които всички можем да създадем - гратис - с цел да поддържаме здравето си с напредването на възрастта.

Какво прави Джонсън? И научно обосновано ли е това?

Гладуване

Джонсън оповестява, че гладува по 23 часа дневно. След това приема едно хранене дневно: 2250 калории от богата на хранителни субстанции храна, " съобразена " с потребностите на тялото му.

Храненето за лимитирани във времето интервали денем може да има позитивен резултат върху метода, по който метаболизираме питателните субстанции, равнищата на инфектиране, хормоналната регулация и кардиометаболитното здраве (кръвна захар, триглицериди, холестерол, кръвно налягане, показател на телесна маса и обиколка на талията).

Въпреки това спартанският банкет на храна може да утежни метода, по който тялото ни реагира на захарта (известен като глюкозен толеранс). И не е наложително да е по-ефективно за поддържане на тежестта от намаляването на приема на калории при всяко хранене.

Необходими са широкомащабни, дълготрайни изследвания върху хора, с цел да се потвърдят лимитираните резултати за съотношението риск-полза от гладуването.

Киселинни пилинги

Джонсън организира ежеседмични киселинни пилинги (при които се употребява лека киселина за ексфолиране на кожата), с цел да поддържа " младежко лъчение ".

Но не може да изглади увисналата кожа на лицето или да отстрани дълбоки белези или бръчки. Киселинните пилинги са свързани и с опасности, в това число увреждане на органите, зараза, белези и отичане.

Вливане на плазма

Може би най-странната процедура за предизвикателство на младост, която Джонсън е опитвал, е приемането на кръвни вливания от 17-годишния му наследник.

Американски биотехнологични компании от десетилетия изследват опциите за вливане на плазма за справяне с заболяванията, свързани с възрастта при хората. Но няма потвърдени клинични изгоди.

Страничните резултати от преливането на кръв включват инфекции, излъчени по кръвен път, тресчица и алергични реакции.

Исторически опити за опазване на младостта

Хората опитват с способи за битка със стареенето в продължение на епохи. Те включват всевъзможни поведенчески и житейски практики, които са странни, съмнителни и даже садистични.

Древните практики са включвали маски за лице от крокодилска тор, които гърците и римляните са употребявали, с цел да озарят тена си.

Римляните употребявали също по този начин магарешко мляко и лебедова мехлем за минимизиране на бръчките, заради фамозните им подмладяващи свойства.

Клеопатра се е къпала всекидневно в кисело магарешко мляко. За да поддържа този разхитителен табиет, тя е имала стадо от 700 магарета. Киселото мляко съдържа млечна киселина - естествена алфахидрокси киселина (АХК), която се съдържа в доста модерни ексфолианти. Така че тази концепция е била обоснована най-малко от позиция на фундаменталната просвета.

През XVI и XVII в. " графиня Дракула ", известна още като Елизабет Батори, прибягвала до серийни убийства, с цел да утоли жаждата си за младост, като се къпела в кръвта на младите си жертви.

Стремежът към младост продължава с криотерапията

Изворът на младостта е въодушевил доста модерни трендове за битка със стареенето. Излагането на мраз е безапелационен любимец. Някои проучвания демонстрират, че това може да има изгоди, свързани с дълголетието, като забавя клетъчната недъгавост, подтиква производството на колаген и еластин, покачва метаболизма и понижава възпаленията.

Холандският мотивационен преподавател Вим Хоф включва потапянето в студена вода като един от трите стълба на своя Метод Вим Хоф за " усилване на връзката сред мозъка и тялото ".

Спортисти като Кристиано Роналдо употребяват криотерапия, като излагат телата си на извънредно ниски температури в продължение на две до четири минути, с цел да понижат признаците на стареене и да подобрят общото си здравословно положение.

Рисковете от криотерапията обаче включват фрактури на костите, измръзване, увреждане на нервите, кървене, конвулсии, отичане и кожни инфекции.

И по този начин, какво можем да създадем, с цел да остареем постепенно?

Два от най-разпространените способи за битка със стареенето, които Джонсън предлага, са ежедневните привички за самообслужване - сън и физически извършения.

Той съблюдава непоколебим график за сън, който включва лягане в 20:00 ч.

Възрастните оповестяват, че с напредването на възрастта качеството на съня е по-лошо и мъчно съумяват да спят задоволително дълго. Прекалено дългият или прекомерно късият сън е обвързван с по-голям риск от затлъстяване, сърдечни болести и преждевременна гибел.

Изграждането на постоянен режим на сън, намаляването на разсейващите фактори в спалнята, като да вземем за пример мобилните телефони, и постоянното спортуване могат да оказват помощ за облекчение на проблемите със съня.

Упражненията, които постоянно се показват като чудодейно лекарство за здравословно стареене, са нещо, към което Джонсън се отнася доста съществено. Той прави подготовка " Blueprint ", която включва особено създадени ежедневни техники, както и високоинтензивни интервални тренировки, туризъм и спорт.

От междинна възраст нататък всички ние би трябвало да се упражняваме постоянно, с цел да увеличим мускулната си маса, костната компактност, силата, издръжливостта, координацията и салдото. Физическата интензивност може да донесе обществени изгоди за възрастните хора, в случай че се практикува в групи, и е добре известно, че има изгода за психологичното здраве.

Малки промени в съня, храненето (прием на доста зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и задоволително протеини) и физическите извършения могат да подкрепят остаряването в положително здраве, да понижат вероятността от ранна гибел и да оказват помощ на всички нас да водим деен и самостоятелен живот в преклонна възраст.

Ето това е нещо, в което си коства да се влага. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР