Подобно на Икар, който умря от изгаряне на крилете си,

...
Подобно на Икар, който умря от изгаряне на крилете си,
Коментари Харесай

Защо Путин не е имунизиран срещу нов пуч?

Подобно на Икар, който умря от изгаряне на крилете си, летейки прекомерно покрай слънцето, Евгени Пригожин - който, откакто беше от най-приближените на Путин, се осмели намерено да му се опълчи - приключи живота си, падайки от небето в късния следобяд на 23 август. Поради повреда, евентуално дължаща се на бойкот, частният му аероплан с 10 души на борда, стартира стремглаво рухване, преди да се разбие в пъкъл от пламъци, по средата сред Москва и Санкт Петербург. Никой не знае дали едно разхерметизиране на устройството мигновено е нокаутирало един от най-големите военнопрестъпници на века или " шефът " на наемническата група " Вагнер " е имал време да наблюдава бързо като на филм своята невероятна и чудовищна орис. Изчезнал на 62 години, мъжът с бръсната глава прекарва съвсем 10 години в пандиза, продава хот-дог при разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, построи империя в ресторантьорския бизнес, повлия на американските избори през 2016 година с помощта на изфабрикувани подправени вести от неговите " ферми за тролове ", пази хунтите в Африка и набира пандизчии да се бият на фронтовата линия на украинския фронт, в Донбас. Това написа в собствен изчерпателен материал авторитетното френско списание L " Express.

Бившият пандизчия евентуално го е знаел: той е подписал смъртната си присъда, като е пуснал своите войски и танкове - тъкмо два месеца преди самолетната му злополука - в прелом, почнал с завладяването на военна база в Ростов на Дон, и който спря единствено на 200 километра от Москва, откакто по пътя смъкна аероплан и няколко хеликоптера на съветската постоянна войска. С невероятна смелост неговият прелом унизи шефа на Кремъл, излагайки пред очите на всички, зад фасадата, слабостта на властта му. " Царят ", който счита измяната за най-върховно закононарушение, първо изчака, а по-късно удари мощно като мафиотски необут, с цел да възвърне поругания си престиж.

Въпреки че нищо не е потвърдено, злополуката от 23 август носи подписа на Путин. " Във всички случаи на предходни убийства, като тези на журналистката Анна Политковская или опозиционера Борис Немцов, съветското публично мнение постоянно е посочвало други причинители, отбелязва журналистът в заточение Андрей Солдатов, експерт в тайните служби. Но когато става въпрос за Пригожин, никой не мисли, че е някой различен с изключение на Путин ". " Дори министърът на защитата Сергей Шойгу евентуално да е желал да убие шефа на " Вагнер ", наподобява мъчно да си представим, поради значимостта на този персонаж, че сходна самодейност може да бъде подхваната, без да бъде утвърдена на най-високо равнище ", прибавя историкът Галя Акерман.

" Днес се вижда единствено върхът на айсберга "

Смъртта на Пригожин добавя дълъг лист от хора, починали при съмнителни условия - убити на улицата, бутнати от прозореца, жертви на сърдечен арест, отровени. Но се случи " първокласен скок ". Този път не е конкурент или публицист, а някой непосредствен до Путин, основно зъбно колело в системата му. Начинът на деяние също минава в по-висока степен на принуждение. " Сваляйки частен аероплан ", продължава Солдатов, " и убивайки няколко почтени хора, несвързани с закононарушенията на Пригожин, като екипажа на самолета, равнището на грубост изпраща доста, доста мощно обръщение. "

Чувствайки се заплашен, Владимир Путин става все по-тоталитарен и сталинист. " В ход е чистка, от която през днешния ден се вижда единствено върхът на айсберга ", отбелязва историкът Франсоаз Том. В самия ден на " злополуката " на самолета военачалник Суровикин, съдружник на Пригожин, управлявал в миналото офанзивата в Украйна, беше освободен от поста си. А месец по-рано точно авторитетният националистически блогър и някогашен водач на сепаратистите в Донбас Игор Гиркин беше задържан за " екстремизъм ". Каква е пък неговата виновност? Че подлага на критика некомпетентността на Кремъл при воденето на войната.

Путин работи систематично, атакувайки емблематични персони в секторите, които желае да подчини. Той се стреми да внуши възприятие на суматоха. Често " репресиите са ориентирани не към водачите на системата, а към техните заместници: заместник-министър да вземем за пример. В Русия всички схващат посланието, прецизира Андрей Солдатов. Арестуваш човек не поради това, което е направил, а поради това, че ФСБ може да получи информация за други хора в неговия отдел. Така че всички се опасяват. "

Засега контролът на Путин е цялостен. Но докога? Ако " царят " незабавно ускори властта си, той също изпраща сигнал за уязвимост, защото оттук насетне единственият му метод да подчинява е посредством гнет. Само с този факт господарят на Кремъл можеше да попадне в " клопката на диктатора ", написа американският политолог Браян Клаас в списание The Atlantic. " Путин направи класическата неточност на всички диктатори: неправилно смеси силата с безмилостното принуждение. Когато диктаторите стартират да убиват високопоставени членове на режима, параноята се настанява и пораства. Но в случай че хората към тях се опасяват за личната си сигурност, тогава дворцовият прелом става все по-вероятен. "

Още повече, че корените на протеста на " Вагнер " - рецензиите за неефективността на военното командване в Украйна - надалеч не са изчезнали. Още по-лошо, елиминирането на Пригожин и арестуването на военачалник Суровикин основават настроения в армията, където те имат доста поддръжници. " Тази рецесия във войските, по средата на войната, може единствено да отслаби режима на Путин ", упорства Франсоаз Том. Когато елитът разбере, че целта на водача е личното му оцеляване и неговият авторитет, в ущърб на усилието на войната, той се изкушава да го отстрани. Това е и повода за несполучливия пуч на немските генерали против Хитлер през юли 1944 година " Което ни води до този абсурд, посочен от историка Галя Акерман: " Колкото повече Путин се ожесточава, толкоз по-малко е в сигурност. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР