Подобно на държавата, която дава сертификати на първокласни инвеститори, София

...
Подобно на държавата, която дава сертификати на първокласни инвеститори, София
Коментари Харесай

София ще дава зелени карти на приоритетни инвеститори

Подобно на страната, която дава документи на първокласни вложители, София реши да издава " зелени карти ". За да се разграничава от държавното управление, Столичната община ще издава самобитните оценки освен на към този момент сертифицираните от страната вложители, само че и на започващи компании, стана ясно във вторник. Оказа се, че оценките се връчват от кмета Йорданка Фандъкова и шефа на СОС Георги Георгиев, който се спряга за предстоящ претендент за кмет на София.

В елементи, новият артикул на Столичната организация за вложения ще се назовава " зелена карта за административно обслужване ".

" Основната цел е да се оказва подпомагане за самостоятелно административно обслужване на територията на Столична община на вложители, които са сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията, и на такива, които не са, само че дават отговор на изискванията ", показва пресцентърът на Столична община.

Специален акцент се слага и върху започващите новаторски предприятия, за които не са планувани общи насърчителни ограничения в нормативната уредба, прибавят от общината.

Оттам даже заострят вниманието, че със " зелените карти " Столичната общинска организация за вложения слага стартъпите паралелно до стратегическите вложители в София.

Държавата от години обезпечава на предпочитаните си вложители кратко административно обслужване. В член 21 от Закона за поощряване на вложенията е казано - " след показване на документ за клас инвестиция централните и териториалните органи на изпълнителната власт правят административно обслужване на вложителите в периоди с една трета по-кратки от плануваните в съответните нормативни актове ".

Първите четири " зелени карти " бяха връчени от столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев във вторник. Общата инвестиция на фирмите е в размер на 65 млн. лева

" В тежките година на пандемия и на доста рецесии София продължава да резервира своята конкурентоспособност и това се дължи на бизнеса – както на стратегическите компании, по този начин и на започващите. Точно започващите новаторски компании основават екосистемите в града ни, резервират младежите в нашия град и за нас е доста значимо да ги поддържаме ", сподели Фандъкова, която връчи документите за " зелена карта " на " София Мед " АД и на стартръпа " Елка.бг ".

" Общинската организация за вложения, която реформирахме преди няколко години, сътвори този нов инструмент като " бърза писта " за обслужване на вложители ", добави тя.

" Високо ценим протегнатата ръка от администрацията, за всеки бизнес е значимо да има предвидимост и поддръжка ", сподели финансовият шеф на " София Мед " Сергей Влайков.

За " София Мед " следва нов капиталов план за 20 млн. евро, като огромна част от тях ще бъдат вложени в разширение на производството в областта на така наречен " зелени решения ". Компанията е производител на необятна гама валцовани и пресовани артикули от мед и медни сплави с огромно приложение в редица промишлености и в строителството.

" Елка.бг " е платформа за съпоставяне на цените на електрическата енергия, което разрешава на клиентите да избират доставчика си и да пестят пари.

" Вярвам, че дружно и с такива начинания можем да създадем една извънредно комплицирана и значима тематика по-разбираема за всички консуматори ", съобщи Кремена Стоянова, създател на стартъпа.

Инвеститорите, бизнесът имат потребност от две неща – правна сигурност и предвидимост. Такъв е смисълът и на " зелената карта ", съобщи ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев при връчването на документите на " Кей Био Индъстри България " ЕООД, които ще основат високотехнологичния промишлен парк " Хемус " в регион " Кремиковци ", и на стартъпа " Дексикон " ООД, които оферират изцяло интегрирано решение за цифровизация в помощ на дребния и междинния бизнес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР