Феноменът „Голямата оставка” – още за социалната цена на пандемията

...
Подобни вълни удариха Обединеното кралство, Канада и много други предимно
Коментари Харесай

Подобни вълни удариха Обединеното кралство, Канада и много други предимно развити страни. Проучвания показват, че след масовата дистанционна работа от дома, наричана лицеприятно home ofice и smart working, расте броят на работещите, които обмислят да напуснат или да сменят работата си, пише weforum.org.

Много са факторите, довели до „Голямата оставка” – и субсидираното заплащане от държавата по време на принудителните отпуски, и стресът в работната среда, който мнозина осъзнаха, откъсвайки се нея. Една от сериозните причини обаче е внезапно появилата се свобода хората да изберат работа, която ги радва и към която имат очаквания, че ще реализира представите им за живота.

По време на локдауните слоганът „Прави това, което обичаш“ превзе голям периметър от общественото съзнание. Идеологията се заражда през 60-те години на миналия век, когато социалните и културни норми се обсъждат широко от обществото, особено сред младите хора. Тогава започна и преосмислянето на професионалната кариера като едно от „Нещата от живота”, определящи личността, според култовия филм от 1970 г. Учените наричат ​​този подход при търсене на реализация „парадигма на страстта” – и действието му в наши дни се възроди.

Днес в гимназията учат учениците да избират бъдещата си професия, водени от своите вътрешни желания и страсти. Книгите за самопомощ съветват търсещите...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР