Подобни сделки,, преди да се обявят публично, особено за важни

...
Подобни сделки,, преди да се обявят публично, особено за важни
Коментари Харесай

Илиян Василев: Олигарсите от Централна и Източна Европа маневрират - казуса ЧЕЗ

Подобни покупко-продажби,, преди да се разгласят обществено, изключително за значими активи на компании като ЧЕЗ, която е листвана на международни тържища, в това число Nasdaq, се съгласуват за политически риск е наложително се тества реакцията на българското държавно управление. Това е условие и на банките, които се чака да финансират и да дават гаранции. Изключено е българските управляващи да не са били авансово сезирани. Иначе се рискува след оповестяване на сключването на договорката, българското държавно управление да разгласи, че ползите му не са предпазени, което ще се схване от пазара като неразпознат и не комуникиран политически риск и заблуждение от страна на купувачите.

Даването на погрешна или по-скоро непълна информация на акционерите и вложители постоянно приключва със правосъдни каузи, а когато иде тирада за американско правораздаване, нещата по никакъв начин не се уреждат по " българските " начини. Нищо, че ЧЕЗ е държавна компания - това събитие единствено може да усили апетитите и офанзивите.

Казанато не важи за институциите, които ще ревизират договорката като Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР, тяхната интервенция се възприема от пазара като разумна и закономерна, като част от пазарен развой.

Всеки, който работи в енергетиката, знае, че Теменужка Петкова не е фигурата, която може еднолично да реши подобен въпрос. Точно, противоположното, нейното име остана някак необичайно незамесено в подмолни схеми - нещо, което не може да се каже за доста хора на високи постове в енергетиката, в министерството и в Народното събрание.

Най-голямата рецензия тя отнесе от доближени кръгове в ГЕРБ и " другарски " огън от парламентарната група. Опозиционните офанзиви на Българска социалистическа партия, като предписание, бяха тясно координирани с съперниците и в ГЕРБ. От много време даже се знае името на индивида, който би трябвало да я замества.

При степента на олигархизация на властта и на целия бранш, концепцията човек от третата или n-та редица в бизнеса, която госпожа Гинка Върбакова заема по силата на настоящия и бизнес, да вземе топ компания, освен това електроразпределителна, е със степен на възможност равна на това астероид да ви удари, т.е. никаква.

Тук пиарът и най-много отклоняващите вниманието маневри на задкулисието работят на цялостна пара - това било " частна " договорка!? Нищо че от едната страна е чешката страна като притежател, а от другата българската страната на бариерата. Очевидно в ход е квалифициран от дълго време проект, който се реализира отдавна и в този момент пускат пиар машината.

В случая не би трябвало да зная къде и по кое време, само че е несъмнено, че е потърсено и получено координиране с премиера Борисов, който е дал " зелена " светлина. Той пък на лична глава без да " почисти " договорката с Доган, Пеевски и изключително със мощните в бранша играчи, няма да тръгне да прави " на хълм лозе ". Защото става въпрос за надзор върху милиард и половина лв. паричен поток, а самичък състезател - политик или олигарх не може да работи. Дори не разясня вица тук - госпожа Върбакова да е " краен притежател ".

Много бих желал у нас такива чудеса, за дребния милионер Гинка Върбакова по какъв начин станал милиардер, да се самослучват, и да няма нищо изключително дамите да вършат това, което мачовците не смеят. Но не съм на халюциногенни.

Това, че Борисов без никакво закъснение жертва лоялната му Петкова, единствено издава раздразнителност и предварителната подготовка. Официалната причина за това, че тя познава " крайния притежател " е смехотворна - това е линия на офанзива по-скоро вътре в ГЕРБ, а не отвън. На този принцип българската политическа класа и бизнес хайлайф просто не би трябвало да припарват до власт. Примерно господин Сидеров, който призна тези дни че познава всички огромни предприемачи. В случая Борисов преигра тъй като жертва рано и без необикновен смисъл " бушона " си. Излезе под прожекторите прекомерно рано, притегли светлината и огъня на цялата рецензия върху себе си. Обикновено до този миг, предпочиташе да чака в комфортна самоизолация, зад кадър, до момента в който пристигна благоприятен миг и остане очевидно печелившото решение. Сега никакви апели за следствия на ДАНС, на прокуратура, никакви дежурни щитове като европредседателството не оказват помощ. Много от триковете към този момент са прилагани и не могат да впечатлят никого.

При това ниво на незаинтересованост в нашето общество проблемите на Борисов и хората зад договорката няма да дойдат от улицата, най-малко не незабавно. Там няма никой. Но ще дойдат първо от вътре, в ГЕРБ, откакто договорката става все по-токсична и от ден на ден хора ще се разграничават в името на личното си оцеляване, и несъмнено най-много извън, от сътрудниците ни в Съединени американски щати и Европейски Съюз, тъй като " европредседателите " прекрачиха границите на допустимото.

Не изключвам някой да е спретнал мероприятие, познавайки характера и слабостите към далаверата на главните играчи и да са ги вкарали в " капан ". За отбелязване е, че Цветанов се държи на отдалеченост, а Делян Добрев поддържа " по принцип ", разчитайки, че готвеният от него човек от " дрийм тийма " ще наследи неуместната Теменужка Петкова.

Няма външни вложители, процедурата е разтеглена във времето тъй че по пътя да се откажат непотребните и да остане вярната.

Последно на фокус - " неочакваният " гърмеж от капиталов интерес от Чехия към България - Нова ТВ, ЧЕЗ, Теленор - типичен бленд на надзор върху големи парични потоци, сигурност и медийно въздействие по никакъв начин но по никакъв начин не се вписва в типичния мотивизационен профил на западен вложител, който търси пазарни дялове, рентабилност и позициониране. Тези чешски покупко-продажби имат общ знаменател - власт и пари - и там и у нас. Телевизионният бизнес спада като рентабилност, същата е обстановката с телекомите като Теленор.

Става дума за олигархични схеми в Централна Източна Европа от задкулисието - олигарсите желаеха политическата власт в доста страни, или просто бизнеса им е произходящ на страната, както е у нас. С тази разлика, че у нас политиците стават бизнес олигарси, а в Чехия олигарсите влизат в политиката.

Ето Ви още един жокер - съотнесени към размера на кредитните благоприятни условия на купувача новия актив е най-малко 10 пъти по-голям от активите му /ако включим средствата изчистване на изискуемия заем от Европейска банка за възстановяване и развитие, за изкупуване на миноритарните акционери, плюс другите заеми нужни за новите интервенции и вложения. Това е изцяло невероятно да бъде кредитирано от българска банка, даже тези които са със западен родител зад тила. Не виждам по какъв начин ще бъде финансиран и по схемата с противоположен залог на акциите на ЧЕЗ България, в която да е банка, тъй като са в действие нови по-строги счетоводни стандарти за оценка на активите, т.е. сходен заем би бил мощно рисков и банката би трябвало с висока възможност да го провизира. Как банката ще си върне парите, ако и се наложи бързо да го продава? Банка от еврозоната няма да финансира сходна договорка без гаранции от трети страни, при което тя просто извършва ролята на пощенска кутия. Но тук стигаме до други тематики - скрити покупко-продажби и претекстове, по-опасни и дълбоки води за произхода на парите, за бизнес, сенки, групировки.
Няма по какъв начин да впечатлите естествена банка с качеството на ръководството, откакто компанията няма история и няма интервенции на сходно ниво.

В чешките покупко-продажби има доста скрита политика и геополитика, само че сигурно доминират групови материални ползи на забърканите. Всяка политика, всеки риск обвързван с геополитика в последна сметка се национализира и заплаща от консуматори или данъкоплатци, до момента в който изгодите постоянно са приватизирани.

Едно е несъмнено - Петкова е последният човек, който може да бъде държан виновен, респективно да бъде принуждавана да си подава оставката. Но тя упорства в лоялността си към премиера оттатък границите на рационалното.

Вариантите за нейн заместител са повече от един - с изключение на от " дрийм тийма " на Делян Добрев - той към този момент го отбелязя - има и вид Борисов да добави министерството на енергетиката към вицепремиер Дончев. Така най-малко ще има последователност.

Само да напомня, че съветското въздействие в Чехия е доста, както навън политическо ниво - и президент и министър председател са симпатизанти на Путин, само че най-много на олигархично равнище. Това не е изключение, съвсем на всички места в Централна и Източна Европа, олигарсите разчитат на топла връзка с съветските капитали. Но имат огромен проблем в навечерието на следващите наказания на Съединени американски щати против Русия, които се чака да включват и източноевропейски олигарси.

За това от Москва търсят междинни схеми за надзор върху обилни активи и парични потоци, които да им обезпечават въздействие и властови запас.

Русия е решена на всичко с цел да блокира Европейски Съюз и НАТО на Балканите.

Цената на тази договорката непрестанно нараства, а дружно с това и вероятността тя да се не се състои. И ще остане единствено оставката на Петкова.

Илиян Василев
Блог

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР