Подновиха археологическите проучвания в пещера Магурата“ край село видинското село

...
Подновиха археологическите проучвания в пещера Магурата“ край село видинското село
Коментари Харесай

Археолози отново проучват хронологията на обитаването в пещера „Магурата“

Подновиха археологическите изследвания в пещера „ Магурата “ край село видинското село Рабиша. През годините там са извършани обособени къси изследвания през 1961, 1971, 1975, 1994, 2011 и 2012 година.

Усилията на археолозите в този момент са съсредоточени върху северната част на изложба „ Подмола “ , където се прави сондаж . Това стана ясно от думите на ръководителя на отдел „ Археология “ в Регионалния исторически музей-Видин доктор Ваня Ставрева пред „ Българска телеграфна агенция “.

Идеята е да се даде старт на систематични археологически изследвания , които да се организират всяка година .  Археолозите ще опитат да съберат нов емпиричен материал за прецизиране на хронологията на обитаването на пещерата. Д-р Ваня Ставрева разясни, че сега се работи интензивно в най-горния културен слой от холоцена .

„ Разкрили сме непокътнати археологически структури от ранната бронзова ера, имаме керамични, костени и кремъчни находки. Голямата ни цел е да създадем опит за възстановка на палеосредата и взаимоотношението сред нея и човешката популация, само че за това са нужни дълготрайни изследвания “.

В момента се изследва сектор, в който до този миг не са провеждани разкопки . Вече са взети проби за радиовъглеродно датиране, което ще бъде направено в чужбина. Събрани са материали за палеоботаническо и палеозооложко проучване . Очаква се най-любопитните да бъдат експонирани в Историческия музей в Белоградчик, където ще могат да бъдат прегледани от посетителите. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР