Поднесете красивата постна питка със зеленини още топла и ѝ

...
Поднесете красивата постна питка със зеленини още топла и ѝ
Коментари Харесай

Постна питка със зелена плънка за Цветница

Поднесете красивата постна питка със зеленини още топла и ѝ се насладете

Необходими Продукти

За плънката


● ориз - 1 ч.ч. бисерен
● лапад - 30 - 35 листа
● киселец - 10 - 15 листа
● спанак - 1 шепа листа
● лук - 1 глава
● чесън - 1 скилидка
● магданоз - 1/2 връзка
● джоджен - 1 с.л. сушен и стрит
● босилек - ½ ч.л. сушен и стрит
● черен пипер - ½ к.л. надробен
● хималайска сол - 1 ч.л.
● шарлан - 1 с.л.
● вода - 2 ч.ч.

За тестото


● пшенично брашно - 4 ч.ч.
● пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● хималайска сол - 2 ч.л., без връхче
● ябълков оцет - 3 ч.л.
● шарлан - 1 - 2 с.л. + за намазване
● вода - към 1 и ½ ч.ч.

Начин на подготвяне

Измиваме бисерния ориз и го накисваме във вода за половин – един час. През това време обелваме лука и чесъна, и ги нарязваме на ситно. Измиваме всички пролетни прясно набрани зеленини (лапад, киселец, спанак, магданоз), и също нарязваме на ситно, като отстраняваме дръжките на листата.

Отцеждаме накиснатия ориз, сипваме го в съда на оризоварката и го смесваме със зеленчуците. Овкусяваме със сушени и ситно стрити - джоджен и босилек, хималайска сол, черен пипер, и шарлан. Разбъркваме усърдно с дървена бъркалка и заливаме всичко с точната съразмерност вода – 2 ч.ч.

Включваме оризоварката и след към половин час ориза за плънката на нашата постна питка е подготвен. В случай че варим ориза в тенджера, ще е нужно малко повече вода, с цел да се свари зърното.

Докато изстива, замесваме тестото, като за него авансово пресяваме брашното в огромна купа (4 ч.ч. пшенично и 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно). Към него прибавяме содата за самун – 1 ч.л., която активираме с 3 ч.л. ябълков оцет. Поръсваме с хималайска тънко смляна сол – 2 равни чаени лъжички и поливаме нежна серпантина с 1-2 с.л. шарлан – нерафинирано слънчогледово масло.

Разбъркваме, с цел да се смесят съставките и дружно с водата, добавяйки я последователно – омесваме пухкаво, меко и еластично тесто (нито изсъхнало, нито лепкаво). Оставяме го да престои за към 30 минути, покрито с влажна забрадка.

След това разделяме тестото на 2 равни елементи. Разточваме всяка от тях в кръг, отмерено тъничък и с дебелина към половин сантим (може малко по-дебело, само че не по-тънко). Разстиламе първия в кръгла тава с хартия за печене. Отгоре разпределяме оризовата зелена плънка, като венец, а в центъра – 1 топка (подробно е показано на снимките).

Отгоре постиламе втория слой, свободно – без да опъваме, тъй че леко да хлътне в разстояние сред централната плънка и страничната в кръг. Поставяме в центъра купичка на назад, с подобаващ диаметър, едвам обгърне централния заряд на питката.

Притискаме с върха на пръстите по краищата на окръжността, тъй че двата тестени пласта да се съединят и залепят. Изрязваме с изострен нож права кръгла форма, тъй че да отстраним непотребните вълнообразни краища. С виличка притискаме краищата, с цел да не разтворят при печенето.

Намазваме повърхността с шарлан – със силиконова четчица, с цел да не се втвърдява и засъхва тестото. Нарязваме периферията с 16 разреза, като се стараем да не режем до купичката. Завъртаме всички елементи в една посока – надясно.

Отхлупваме купичката и намазваме с шарлан цялата пролетна питка. С връхчетата на вилица набоцкваме във формата на кръг, на мястото на купичката, с цел да се слепят леко двата пласта.

Печем пълнената питка във фурната на 200 градуса за към 35 минути.

Поднасяме красивата празничната питка на трапезата за Цветница, до момента в който е още топла, ароматна, пухкава и хрупкава.

Тази пълнена питка със зелении е идеална за Великденски пости.

Чудно вкусна постна питка със зелена плънка за Цветница!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР