Подкрепяните от Турция групировки от въоръжената сирийска опозиция, в неделя

...
Подкрепяните от Турция групировки от въоръжената сирийска опозиция, в неделя
Коментари Харесай

Ердоган обяви победа над кюрдите в Африн

Подкрепяните от Турция групировки от въоръжената сирийска съпротива, в неделя сутринта, са влезнали и открили надзор над град Африн, това заяви представител на настоящата дружно с военните на Анкара формация, известна като „ Свободната сирийска войска “ (ССА).

Говорителят на групировката Мохамад ал Хамадийн съобщи, че все още те не са срещнали опозиция, защото кюрдските сили, както наподобява, са се изтеглили от Африн.

По-късно през днешния ден, Турският президент Реджеп Тайип Ердоган удостовери, че следеният досега от сирийските кюрди град Африн, към този момент напълно е превзет от турските военни и ССА.

Отрядите на сирийските кюрди са се изтеглили от града, оставяйки самоделни мини по някои от улиците. Според думите на Ердоган, " отряди на ССА, които са подкрепяни от турските военни, откриха надзор над центъра на Африн " към 07:30 часа (българско време).

Турският президент разгласи „ победа “ над сирийските кюрдски милиции, които са избягали от града и покрайнините. Анкара уточни, че идващите стъпки са свързани със основаване на условия за връщането на цивилното население в домовете им.

Анадолската организация заяви, че войските са почнали да навлизат в града към 05:00 часа локално време. Центърът на града е бил щурмуван от три направления – от изток, запад и север.

Контролът е открит без опозиция – не се е стигнало до яростни боеве и замяна на удари. Бойни турски изтребители прелитат над сирийския град. В региона на Африн се чуват изстрели и детонации, само че градът към този момент е под контрола на турската войска и сирийските бунтовници.

За последните близо два месеца от началото на спора, починалите турски военни досега са 46, а измежду кюрдите са обезвредени 3603 души, разгласи Генералният щаб на армията и уточни, че не желае парче от сирийската земя, а задачата е да изгони от там кюрдското ръководство .

На 20 януари турската войска предприе интервенция „ Маслинова клонка “ в северната част на Сирия, с цел да прочисти района от наличието на кюрдските отряди за национална самозащита, който Анкара преглежда като крило на Кюрдската работническа партия.

Междувременно пропагандната вълна в медийте е в цялостна мощ. Снощи Турските въоръжени сили опровергаха погрешните известия, че армията е бомбардирала болничното заведение в Африн.

„ Съобщенията за бомбардиране на болница са погрешни “ се споделя в известие на Турската войска, оповестено в обществената мрежа „ Туитър “, където се припомня, че интервенцията „ Маслинова клонка “ се „ организира без да се нараняват цивилни, почтени хора и да се унищожава обкръжаващата ги среда “.

Според военните се нападат единствено „ цели на терористите “ и се поставя специфична грижа за отбягване на цивилни жертви. /Марица.бг

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР