Подкрепяна от икономическите среди, хулена от някои като посегателство върху

...
Подкрепяна от икономическите среди, хулена от някои като посегателство върху
Коментари Харесай

Ваксинационният паспорт - пропуск за нормален живот или посегателство върху свободите?

Подкрепяна от икономическите среди, хулена от някои като посягане върху свободите, концепцията за " имунизационен паспорт " се възражда още веднъж, при все, че съгласно мнозина учени е преждевременна с оглед днешните знания за имунизациите против Covid-19.

 Ваксинационен паспорт - това ли е, което ще ни върне в естествения живот Виж още

" Съществуващ към този момент инструмент "

Идеята да се обвърже достъпът до някои страни или територии с имунизирането не визира само Covid. Поставянето на ваксина против жълта тресчица е наложително за влизане в някои страни - или за всички идващи (както във Френска Гвиана), или за идващите от африкански и южноамерикански страни, където тази болест е ендемична.

Центровете за имунизиране издават имунизационна брошура, публично наречена " интернационално уверение за имунизиране или профилактика " - жълта на цвят, приета от Световната здравна организация (СЗО).

" Може да се чака резолюция по искане на страните-членки " на СЗО, " с цел да бъде упомената в интернационалната имунизационна брошура и имунизацията против Covid (...) Такъв инструмент към този момент съществува ", уточни наскоро Антоан Флао, учител по епидемиология в Женевския университет.

Някои вършат и паралел с имунизирането на дребните деца, наложително или належащо за " регистриране " в колектива.

Ваксинационният паспорт " към този момент е реалност и се назовава здравна брошура. Единайсет наложителни ваксини обезпечават главната независимост на образованието в учебните заведения ", разказва по какъв начин стоят нещата във Франция Фредерик Адне, професор по незабавна медицина в Сорбоната (университета Париж-Север).

В други страни като Швейцария данните за сложени ваксини се трансферират в електронна имунизационна брошура, употребена като уверение за имунизиране.

" Връщане към обществения живот "

Шефът на австралийската самолетна компания Кантас пръв загатна още през ноември, че е " належащо " пътуващите с интернационалните полети да се одобряват на борда, единствено в случай че са имунизирани против Covid-19.

Последваха сходни мнения от други компании и държавни чиновници, подчертали, че с този документ ще може да бъдат избегнати карантинните ограничения при влизане в дадена страна.

А фирмите от Залива - Емирейтс и Етихад, ще тестват скоро пътническите пропуски, създадени от Международната асоциация за въздушен превоз ( " IATA Travel Pass " ) - приложение, посредством което пасажерите ще могат " да ревизират дали пробата им преди полета или имунизирането дават отговор на условията там, закъдето пътуват ".

Защитниците на концепцията за имунизационни паспорти, каквито има доста в сферите на туризма и развлеченията, виждат в тях и средство за " връщане към предходния живот " посредством инспекции при влизане в театралните зали, заведенията за хранене и футболните игрища.

Един от малцината й последователи в медицинските среди, професор Адне счита документа за " етичен ", " в случай че имунизацията се окаже ефикасна ", тъй като той " ще подсигурява връщане към повече независимост, към обществения живот и отбрана на възрастните ".

" Достойно за Оруел "

Според критиците му обаче сходен документ ще е посягане върху персоналните свободи.

Дори президентът и общоприет шеф на парижките летища Огюстен дьо Романе, " одобряващ " по принцип " ограниченията, посредством които оптимално се лимитира прекъсването на стопанската система ", счита, че е " почтено за Оруел (...) да попаднем в система, в която с претекста, че не сте имунизирани, към този момент няма да ви пускат в близката хлебарница ".

Негодуванието във Франция против законопроект, обвързващ достъпа до някои места с имунизирането, слага под въпрос приемливостта на такава мярка.

Редица анкети сочат, че множеството хора ще я одобряват, щом става дума за пътешестване със аероплан или визити в болница, само че са надалеч от единогласие, що се отнася до всекидневието (обществения превоз, влизането в учебните заведения, кината или достъпа до работното място).

Някои предизвестяват и за риска да се появи черен пазар, както стана с удостоверенията за негативни Пи Си Ар проби.

" Все още прекалено много неясноти "

Резервите се дължат главно на разминаването сред упованията, свързвани с документа (пътувания без риск от разпространяване на епидемията), и действителната отбрана, която дава имунизацията.

Ваксините, поставяни от декември насам, ефикасно попречват развиването на заболяването Covid-19, само че са нужни изследвания, които да покажат дали защищават от заразяване и по-нататъшно разпространяване на вируса.

Още не се знае прочее и какъв брой дълготраен имунитет обезпечават.

Поради тези " съществени неясноти " специалистите от Комисията за незабавна помощ на СЗО се опълчиха в средата на януари против концепцията влизането в дадена страна да се обвързва с доказателство за имунизиране.

Появата на разновидности на ковид, може би по-резистентни към сегашните ваксини, единствено укрепва тези подозрения.

Последният мотив : в случай че светът към момента разполага с стеснен брой дози от имунизациите, въвеждането на сходен документ ще дискриминира всички, които още нямат достъп до тях.

" Не сме предложили ваксини на цялото население, това основава неравноправие ", отбелязва да вземем за пример имунологът Ален Фишер, съветник на френското държавно управление по въпросите на имунизационната тактика.

Най-малко 135,5 милиона доза ваксини против Covid са сложени най-малко в 90 страни и територии до момента - два месеца след старта на първите акции за всеобща имунизация, демонстрират калкулации на Агенция Франс Прес, направени въз основа на публични данни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР