Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната

...
Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната
Коментари Харесай

Борисов: У нас БСП и ДПС тръбят как искат да спасяват ТЕЦ-ове и мини, в ЕП глсуват срещу въглищата


„ Подкрепяме извънредно доста битката с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните излъчвания, само че в това време желаеме с Европейската комисия да се откри проект за страните от Централна и Източна Европа, на които голямата част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от силата се създава от въглища “.

Това съобщи мини стър-председателят Бойко Борисов преди началото на постоянното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Българският министър председател посочи, че плановете на страната ни са за реализиране на до 40% таван понижаване на излъчванията до 2030 година „ Това беше лимита на нашите сили да се оправим сами. Моите политически съперници в България се надпреварват да приказват по какъв начин желаят да запазят миньорите, мини те и топлоелектрическите централи, само че в Европейския парламент социалдемократи, десни отвън ГЕРБ, либералите от Движение за права и свободи, от Българска социалистическа партия са дали своят вот за 60% таван “, означи мини стър-председателят Бойко Борисов.

В този подтекст той беседва с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен българските специалисти, които работят по тематиката, оптимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, в случай че мине в подобен режим на скорошно затваряне на мощности. „ Многократно съм приказвал, че желая консолидация, диалог за бъдещето след 5, 10, 15 години на мини те, на топлоелектрическите централи “, акцентира министър председателят Борисов. Той добави, че до момента обаче е получавал единствено популистки отговори по какъв начин централите не би трябвало да се затварят, до момента в който в Европейския парламент съперниците му гласоподават друго.

Българският министър председател обърна внимание и на договарянията за бъдещото партньорство сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, които ще бъдат разисквани през днешния ден на съвещанието на Европейския съвет. „ Брекзит , който както постоянно съм казвал, върви доста мъчно към този момент няколко години. Надявам се да се откри компромисно решение, запазвайки се единството на Европейски Съюз “, безапелационен бе министър председателят Борисов. Той акцентира, че остава малко време, в което би трябвало да се реализира съглашение за отдръпването на Англия. „ Всичко, което се разберем, би трябвало да мине и през ратификация на национални парламенти, а това към този момент, изключително по Коледа и Нова година, в този пик на ковид – ще става все по-трудно “, добави мини стър-председателят Борисов.

Българският министър председател приветства Европейската комисия, която доста интензивно работи по основаването на обединен медицински протокол и обединен жанр на деяние в Европейски Съюз в изискванията на пандемията от  COVID-19 . „ Изключително значимо е придобиването на ваксини от всички страни членки да бъде транспарантно и заслужено, да подкрепяме медицинските системи да удържат, защото всяко затваряне на стопанските системи към този момент ще бъде съдбовно “, сподели още министър председателят Борисов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР