Подкрепям отварянето на Изборния кодекс, веднага след като се събере

...
Подкрепям отварянето на Изборния кодекс, веднага след като се събере
Коментари Харесай

Стоил Стоилов: Тези местни избори трябва да бъдат проведени без машини

Подкрепям отварянето на Изборния кодекс, незабавно откакто се събере Народното събрание, съобщи пред БНР изборният специалист Стоил Стоилов.

" Там има няколко механически въпроса, които би трябвало да бъдат решени. Те не засягат правата на жителите, правото за гласоподаване и така нататък, само че засягат голям брой участници в изборния развой. Подкрепям отварянето на Изборния кодекс и решаването на тези няколко въпроса ".

В предаването " Преди всички " той беше безапелационен, че тези локални избори би трябвало да бъдат извършени без машини. " От тези машини ние нямаме добавена стойност ", безапелационен бе специалистът.

Факт е, че от парламентарните избори през 2016 година до момента изборният корпус е намалял с над 1 млн. души, акцентира той и добави, че машините не са донесли никаква изгода.

Освен това, съгласно него, би трябвало да се удължи срокът сред първия и втория тур на изборите:

" Смисълът на тези две седмици е да се даде опция на политическите сили по места да си образуват възможните обединения, да си потърсят възможната поддръжка и да доведат до знанието на своите електорати какво са се разбрали ".

По думите му различен въпрос, който би трябвало да се реши, е за продължителността на изборния ден. Според него е неправилен сегашният 13-часов работен ден. Няма никакъв проблем да приключим изборния ден в 17 часа, изрече мнението си Стоилов. Той добави, че в дребните секции изборният ден даже може да завърши още в 16 часа.

Според специалиста ръководителите и секретарите на секционните комисии би трябвало да се извадят от властта на партиите и да са краткотрайни служители на ЦИК. Българските избори се сертифицират от политическите партии, разяснява той.

" ЦИК са непрекъснато настоящи, с цел да могат да вършат разбор и ръководство на процеса. ЦИК би трябвало да се занимава и с аналитична активност, да вземем за пример за какво има недействителни гласове на локалните избори. Трябва да се отварят постоянно чувалите, би трябвало да се прави след всеки избор одит - за какво това нещо е по този начин, и да се дърпат ушите и на секционни изборни комисии и на всевъзможни ".

" Трябва да се оставят машините този път в склада, да се редуцира изборният ден, да се оправи образованието на секционните изборни комисии, да се оправи протоколът и бюлетините. Тази бюлетина, в случай че я видят някъде в Африка, ще бият дизайнера с тояги ", заключи Стоил Стоилов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР