Подкрепата за Европейския съюз в България расте; българите са най-доволни

...
Подкрепата за Европейския съюз в България расте; българите са най-доволни
Коментари Харесай

Евробарометър: В ЕС българите харесват най-много възможностите за работа

Подкрепата за Европейския съюз в България расте; българите са най-доволни от опциите за работа, които им дава Европейски Съюз, също така са измежду най-горещите последователи на Европейския парламент.

Това демонстрира последното изследване на Евробарометър. Подкрепата за Европейския съюз в България е скочила с 6 процентни пункта спрямо 2016 година Сега тя е 55%, към момента по-ниска от междинното за целия съюз, което е 57%. Българите са и измежду народите, които утвърждават най-вече Европейския парламент (49%), като по този индикатор ги изпреварват единствено ирландците.

56% от българите считат, че страната е спечелила от присъединението си към Европейски Съюз, 22% са на противоположното мнение. На въпроса какви са съответните изгоди от съюза, безспорен любимец е отговорът " нови благоприятни условия за работа ". 52% сочат този отговор (на европейско равнище единствено 28% от запитаните са дали отговор така). Други аргументи са съдействието сред България и други страни, икономическия напредък и мира.

Проучването, поръчано от Европейския парламент, демонстрира, че ясно болшинство от европейските жители (57%) има вяра, че участието в Европейски Съюз е нещо положително за страната им. Това ниво съвсем се връща до стойностите от 2007 година, преди финансовата и икономическа рецесия.

37% от българите са на мнение, че гласът им се зачита в Европейски Съюз, а 45% - че той има тежест и в България. 47% от европейците считат, че гласът им се зачита в Европейски Съюз, което е най-хубавият резултат след изборите за Европейски парламент през 2009 година Проучването " Парламетър " 2017 на Евробарометър е извършено измежду 27 881 жители в 28-те страни членки на Европейски Съюз.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи: " Европейците все по-често виждат Европейски Съюз като основна фигура, когато става въпрос за справяне с огромни провокации и за отбраната им от общи закани като тероризма, безработицата, бедността и общественото изключване "

Доверието на жителите в Парламента се усилва

33% от европейските жители имат позитивна настройка към Европейския парламент, което е с 8 пункта повече от резултатите през 2016 година За България делът на утвърждение е 49%, като нарастването е с 11 пункта, а това е вторият най-хубав резултат в Европейски Съюз след Ирландия.

Европейският парламент има безпристрастен имидж измежду 42% от европейците (два процентни пункта по-ниско по отношение на предходното проучване), а отрицателният имидж е понижен със 7 пункта до 21%. За България резултатите са надлежно 30% (–4 процентни пункта) и 12% (–9 процентни пункта).

Повече от половината интервюирани (55%) декларират интереса си към Европейските избори през 2019 година, а 47% смятат, че Парламентът би трябвало да играе по-голяма роля в бъдеще.

Защита от закани

Предишното изследване, извършено през март 2017 година, към този момент сподели, че жителите от ден на ден осъзнават, че Европейски Съюз работи от тяхно име в области, които смятат за значими. В допълнение на възходящото самопризнание за дейностите на Европейски Съюз в тези предпочитани сфери, ползата към съюза остава висок и непрекъснато нараства в последните години достигайки до 57% през септември.

Европейските жители чакат, че Европейски Съюз ще ги пази от избрани закани. Основните опасности, при които европейците желаят интервенция, са тероризъм (58%), безработица (43%), беднотия и обществено изключване (42%) и неконтролирана миграция (35%).

 Евробарометър: В Европейски Съюз българите харесват най-вече опциите за работа
© Европейски парламент

По-малко от една четвърт от хората показват изменението на климата (23%), религиозния радикализъм (23%), проведената престъпност (22%), въоръжените спорове (21%), политическия екстремизъм (20%), разпространяването на инфекциозни болести (10%), хакерските атаки, обществения дъмпинг и заканите за неприкосновеността на персоналните данни (9% всяка).

Основните предпочитани области, в които българите желаят повече дейности от страна на Европейски Съюз, дават отговор на тези в Съюза: битката с тероризма (61%), бедността и общественото изключване (40%) и неконтролирана миграция (38%).
След тях идват казусът с безработицата (33%), религиозният радикализъм (26%), проведената престъпност (24%), въоръжените спорове (23%), общественият дъмпинг (21%). Най-малко интервенция от Европейски Съюз българите желаят при отбраната от хакерски атаки (11%), разпространяването на инфекциозни болести (10%), заканите за неприкосновеността на персоналните данни (8% всяка).

Опазване на съществени права

Европейските жители чакат Съюзът да обезпечи отбрана на главните им права (44%), правото на свободно напредване, работа и обучение в Европейски Съюз (36%), на труд (34%), на съответни пенсии (34%) и на постоянна стопанска система (33%). В частност, те чакат Европейски Съюз да пази човешките права (56%), свободата на словото (34%) и равноправието сред мъже и дами (32%).

Насърчаване на съответни дейности

Хората чакат Екологичен потенциал да поддържа дейности против бедността и общественото изключване (41%), тероризма (също 41%) и безработицата измежду младежите (31%).

Проучването " Парламетър " 2017 е извършено сред 23 септември и 2 октомври 2017 година посредством директни стандартизирани изявленията измежду 27 881 европейци на възраст от 15 години нагоре във всички 28 страни членки на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР