Подхранване на градинските растения с течни торове – течните торове

...
Подхранване на градинските растения с течни торове – течните торове
Коментари Харесай

Подхранване на градинските растения с течни торове

Подхранване на градинските растения с течни торове – течните торове са тип торове, които се оферират в течна форма, най-често като концентрат. С други думи, градинарят би трябвало да разреди течния тор във вода, преди да го употребява в градината. Поливайки почвата към растенията, течните торове работят по-бързо от гранулираните торове.

С течен тор градинарят има надзор върху дозата и какъв брой постоянно се подхранват растенията. Много по-лесно е да приспособите стратегия за поддържане към настоящия стадий на напредък на градината с течен тор, в сравнение с със изсъхнал тор. Течните торове също по този начин дават нараснал надзор, когато зародят проблеми.

Това е бърз метод за снабдяване на микроелементи, като бор и манган, от които културите не се нуждаят в такива количества, само че които може да не са толкоз елементарно налични в почвата.

Ако културите са подложени на стрес от суша, нахлуване от вредители или заболявания, несъмнено си коства да ги насърчите посредством листно поддържане. Болно растение може да се оправи много очевидно след напръскване с, да вземем за пример, течни водорасли.

Течните торове могат да бъдат скъпи, в случай че отглеждате устойчиви на мраз култури, които стартират да порастват при ниски температури на почвата, да вземем за пример презимувал спанак или чесън/лук. Азотът, арестуван в почвата, е сложен за вдишване от растенията, до момента в който температурата на почвата не се увеличи над 10 градуса по Целзий. Това значи, че растенията могат да потеглят постепенно първоначално заради краткотраен недостиг на хранителни субстанции в края на зимата и началото на пролетта. Течните торове обезпечават подтик, до момента в който почвата се затопли.

Листата на зеленчуците в оранжерията са по-меки, затова могат да усвояват по-добре листните подхранвания.

Важни моменти при потребление на течни торове

  • Напръскайте цялото растение и се уверете, че покривате както горната, по този начин и долната повърхнина на листата.
  • Не пръскайте на директна слънчева светлина, защото изсъхването на солите в разтвора може да докара до изгаряне на листата.
  • Избягвайте поливане над растението, до момента в който напръсканото не изсъхне. Не пръскайте тъкмо преди дъжд, защото спомагателната вода ще разреди разтвора и ще отмие част от него.
  • Не прилагайте листно поддържане през най-топлия интервал от деня, при горещо време или на увяхнали растения. Най-добре е листно поддържане доста късно вечер или даже доста рано заран. Росата ще помогне за усвояването.
  • Листните спрейове изсъхват бързо, когато се ползват при високи температури, намалявайки усвояването на питателните субстанции в разтвора.
  • Високият интензитет на светлината може да усъвършенства усвояването на листата.
  • Високата мокрота благоприятства усвояването на хранителни субстанции през листата.
  • Стареещите листа развиват дебели кожички, които пречат на листното усвояване. Младите разрастващи се листа имат тънки кожички и затова са по-ефективни при листното асимилиране.
  • По-високите размери на напръскване водят до по-равномерно покритие и по-ефективно листно поддържане.
  • Винаги спазвайте степента на разреждане, когато употребявате течни торове – много е значимо!

Различни типове течни торове – поддържане на градинските растения с течни торове

Течни NPK торове

Винасе е непряк артикул от захарната промишленост, създаден посредством ферментация на меласа. Течността Vinasse може да бъде поета от листата на растенията неотложно, защото азотът се предлага под формата на протеин. Протеините дружно със захарните останки имат спомагателен резултат на стимулиране на микроорганизмите в почвата.

Този тор е доста ефикасен, когато растенията демонстрират признаци на дефицит на хранителни субстанции като занимателен напредък или жълти листа. Естествената композиция от азот и поташ (калиев карбонат) – N(4,5) – K(6) – (заедно с микроелементи и дребни количества фосфат, сяра и магнезий) е идеална за всички растения, които изискват високи равнища на поташ.

OPF (Органична растителна храна)

Органичната база на OPF се състои от растителни първични материали с високи равнища на естествени захари. Специфичните процеси на ферментация усъвършенстват органичните материали до отличен тор. Естествените растителни първични материали имат ниски количества сол, което понижава риска от увреждане на корените и листата. Високото наличие на микроелементи и захари поддържа здравословен почвен живот и обезпечава здрав и постоянен напредък на растенията. Аминокиселините в OPF произлизат от растения и затова са лесни за асимилиране, даже при ниски температури. OPF е естествен артикул и не съдържа консерванти. Налични форми – 4:2:8, 7:2:3, 5:2:2.

Как да използваме лопен като тор в градината – предписания и приложение

Течни водорасли за микроелементи

Течните морски водорасли разрешават на растенията да употребяват по-ефективно питателните субстанции, което води до усъвършенстван рандеман, усет и цвят – и нараснала резистентност на вредители и заболявания, суша и незначителни студове. Концентрираният течен дестилат от морски водорасли е изработен от морски водорасли (Ascophyllum nodosum).

Екстрактът от морски водорасли покачва силата и здравето на разсада и растенията. Редовната приложимост има кумулативен резултат върху вашата градина. Течните водорасли са отлично средство за поддържане на растенията, само че се разграничават от множеството третирания с NPK торове. Всъщност морските водорасли съдържат единствено малко калий. Но има доста други минерали, витамини и ензими, които са естествени стимуланти на растежа. Много от тях не се срещат другаде. Тези хранителни субстанции зареждат растежа на растителните кафези и това води до по-здрави, по-силни и по-устойчиви на заболявания растения.

Биостимуланти (подхранват и защитават)

Биостимулантите предизвикват растението да се пази от вредители и заболявания. Когато се всмукват след поливане или напръскване, дейните детайли в биостимулантните артикули по едно и също време покачват устойчивостта на растенията и развиват защитна система. Това е самоиндуцирана система – по този метод работи като естествено оръжие против офанзиви на агресори, като гъбични болести и вредители. Растежът на растенията се подтиква и растенията ще бъдат по-силни и здрави. Биостимулантът е систематичен и се движи в съдовите тъкани на растението.

Домашно приготвена течна храна с оман или коприва

Можете сами да си извършите течен тор от оман и коприва – и двете са богати на калий. За да извършите течен био тор, ще ви трябват несъмнено количество коприва/оман и огромна бъчва или кофа. Начупете малко растенията и ги натъпкайте колкото е допустимо повече в съда. Сложете камък от горната страна и залейте с вода. Покрийте с някакъв похлупак, с цел да предпазите от дъжд и мухи. След към шест седмици ферментация ще имате богата тъмнокафява течност, която може да се разрежда като храна за вашите домати, картофи, пипер и така нататък


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР