Подходящите йога практики за лятото включват забавяне на дъха, балансиране

...
Подходящите йога практики за лятото включват забавяне на дъха, балансиране
Коментари Харесай

Разхлаждащи йога упражнения през лятото

Подходящите йога практики за лятото включват закъснение на дъха, балансиране на тялото и разбиране на температурите от околната среда.
Прочетете още
За започване на практиката се предлага заемането на изправено състояние при започване на постелката. След това ръцете се изнасят над главата, вследствие на което тялото се издължава. Дланите се събират една в друга пред сърцето, като сновата на ръцете се допира и пръстите остават свързани.

Следващият стадий от процедура включва издължаване на ръцете над главата и поемане. Ръцете се събират една в друга над главата, след което гладко се спускат надолу към земята с издишване, до момента в който тялото към момента е изправено.

Навеждането напред е различен стадий от практиката, който се прави от изправено състояние с изпънати над главата ръце. Заедно с издишването целия торс се накланя напред. При изпълняването на тази асана гърбът би трябвало да бъде добре изправен. Първоначално навеждането е цялостно - върхът на главата сочи към пода, след което тялото става паралелно на земята.

Много практикуващи избират по този начин наречения “Лунен привет ” през по-топлите месеци поради избягването на по-натоварващите асани, които се извършват при “Слънчев привет ”. Той води до релаксиране и усмиряване на мозъка и тялото. Освен това спомага за разпъване на мускулите към гръбначния дирек, долните и горните крака, както и стомашните мускули. За хората, които не са изпълнявали този тип привет се предлага първичното му упражняване с инструктур, който да обясни последователността на асаните в него.

Следващият стадий от практиката е изпълняването на Поза Войн 2 - Вирабхадрасана. При постоянното извършване на тази асана се укрепва мускулатурата на долните крака, облекчават се крампите в мускулите главно на прасеца и бедрата. Освен това се подтиква гъвкавостта на краката и гърба и функционалностите на коремните органи.

Оставащите асани, изпълнявани по време на тази процедура са балансиращи и водят до усмиряване на тонуса на тялото. Това са поза дърво, поредно периодично повтаряне на детска поза и кобра. 

За край на практиката се предлага заемането на седяща позиция със свити кръстосани крайници, което подтиква разтварянето и разтягането на бедрата и зоната към слабините. В тази позиция се възстановява дишането и при предпочитание може да се извърши някоя дихателна процедура.

След закъснение на дишането и притихване на придвижванията се минава към лежаща медитативна позиция - Шавасана. При нея тялото би трябвало да остане изцяло неподвижно и отпуснато за няколко минути.

 

 

Източник: puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР