Подходящ е практически за всичко – може да се маже

...
Подходящ е практически за всичко – може да се маже
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Печен чесън

Подходящ е на практика за всичко – може да се маже на филийка, да се добави в дресинг, да се включи към песто, да се стрие и да се овкуси с разнообразни подправки, трансформирайки се в вкусен пастет за мазане, зеленчукови сосове, може да размени пресния чесън в някои предписания, да се поставя в супи и запеканки... Наистина има доста и все вкусни приложения, написа kulinar.bg.

Ако имате няколко поизостанали глави остарял чесън, то няма какво повече да се чудите – просто го опечете. Само по-късно ще ви кажем по какъв начин тъкмо.

Това, естествено, не значи, че не можете да печете и пресни глави (такива, които не са престояли на балкона седмици), те също стават вкусни. Няма метод да прекалите – опечете си колкото глави желаете и просто няма метод да не им намерите приложение.

Тъй като чесънът би трябвало да стане изцяло мек, това значи, че би трябвало да се пече най-малко 45 минути. И въпреки всичко времето за постигане на тази степен зависи от сорта и възрастта на самите глави чесън. На 40-тата минута можете да ревизирате и оттова натам просто следете степента на подготвеност. Трябва да е задоволително мек, с цел да може да се маже елементарно.

Печеният чесън сладни и ще се хареса на всеки, даже на тези, които не са чак такива почитатели на чесъна, като цяло.
Начин на подготвяне:
Обелете всички люспи, които се отделят елементарно, само че въпреки всичко главата чесъна би трябвало да остане цяла, т.е. недейте да белите всяка скилидка настрана.

Отрежете върха на главата, с цел да се покажат самите скилидки.

Полейте с няколко лъжици зехтин откъм отрязаната част, поръсете със сол и пипер по избор (или според дали ще го включвате в друго ястие) и увийте във фолио всяка глава чесън.

Печете непосредствено на решетката на фурната за 40-45 минути в авансово загрята фурна на 200 С.

Печеният чесън може да се постави в хладилника за 2 седмици, а даже може да се замрази за 3 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР