Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване -

...
Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване -
Коментари Харесай

Вл. Горанов: Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване



Подготвят се няколко модела за промяна на здравното обезпечаване - разгласи министърът на финансите Владислав Горанов.

Тиражираният в медиите модел - за  спомагателни 12 лв. здравна застраховка, е единствено един от разновидностите. Горанов изясни, че предстоят диспути, защото спомагателна вноска ще усили данъчното задължение. Министърът е последовател на различен обсъждан модел - за демонополизация на здравната каса, който няма да изисква спомагателна вноска.

„ Демонополизация на НЗОК с предоставяне право на избор на обезпечените лица дали да се обезпечават с цялата си вноска в частно осигурително сдружение или да останат обезпечен в НЗОК. Всеки модел има преимущества и дефекти. При модела, който аз съм предложил на сътрудниците от Министерство на здравеопазването, спомагателна тежест за здравноосигурените лица не се постанова “.

На 26-и септември здравното министерство ще показа публично разработваните модели и ще търси единодушие със съсловните сътрудници, сподели още министър Горанов.

„ Окончателно решение ще се вземе дружно със съсловните организации при съществуване на консенсус. Ако няма консенсус, единствено фини настройки, които могат да бъдат направени с оглед възстановяване на контрола, ще бъдат препоръчани със Закона за бюджета на НЗОК за идната година “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР