Подготвят Камъка на Съдбата за коронацията на Чарлз III. Какво

...
Подготвят Камъка на Съдбата за коронацията на Чарлз III. Какво
Коментари Харесай

Подготвят Камъка на Съдбата за коронацията на Чарлз III

Подготвят Камъка на Съдбата за коронацията на Чарлз III. Какво съставлява една от най-известните кралски реликви на Англия и Шотландия?
Камъкът на Съдбата, прочут още като Камъка от Скоун или Лиа Фейл, е исторически артефакт с значимо алегорично значение за Англия, най-много за Шотландия и Ирландия.

Снимка: Getty Images / Reuters
Камъкът има дълга и забавна история, която се простира до античните времена, когато е обект на голям брой митове и приказки. Той се употребява по време на коронациите на шотландските и английски монарси от епохи.

Камъкът от Скоун е правоъгълен жълт пясъчник с размери 66 см дължина, 43 см широчина и 26,7 см височина. Тежи почти 152 кг.

Произходът на Камъка на Съдбата е обхванат от легенди и митове.


Снимка: Getty Images / Reuters
Една от най-ранните митове свързва камъка с библейския воин Якоб. Според историята, камъкът е употребен като възглавница от него, когато сънувал стълбата към небето. След това следите на камъка се губят и в някакъв миг се поява в Шотландия.

В шотландските сказания, той е бил донесен от галите, предвождани от Фъргюс Мор мак Ерк – първият крал на Шотландия.

Според ирландската митология Лиа Фейл е едно от четирите съкровища на Туата де Данан – свръхестествена раса същества от ирландския фолклор. Смята се, че камъкът има вълшебен качества и когато кралят стъпи или седне на него, той проплаква.


Снимка: Getty Images / Reuters
Ранната история на Камъка от Скоун не е напълно ясна поради неналичието на документи, само че се счита, че се употребява за коронацията на шотландските крале в Абатство Скоун. През 1296 година по време на войните за шотландската самостоятелност, Камъкът от Скоун е „ покорен “ от крал Едуард I на Англия, който го занася в Уестминстърското абатство в Лондон. Там той е имплементиран в дизайна на дървения престол за коронации, който се употребява и до през днешния ден.


Снимка: Getty Images / Reuters
През 1996 година в символ на благосклонност и признание на шотландското културно завещание, английското държавно управление връща Камъка на Съдбата на Шотландия. Той се съхранява в замъка в Единбург дружно със Скотските кралски бижута, наричани още „ Гордостите на Шотландия “.

Реплика на Камъка на Съдбата може да бъде открита на истинското ѝ място – в замъка Скоун. До ден сегашен парчето пясъчник се счита за значим знак от Шотландската история и играе сериозна роля в държавническите церемонии през вековете.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР