Подготовката за въвеждане на еврото в България играе ролята на

...
Подготовката за въвеждане на еврото в България играе ролята на
Коментари Харесай

Подуправител на БНБ: Подготовката за приемане на еврото върви по план

Подготовката за въвеждане на еврото в България играе ролята на катализатор за процесите по възобновяване и развиване на платежните и сетълмент системи в България. Това показва подуправителят на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково " - Петър Чобанов, в обява в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките у нас от октомври.

Чобанов отбелязва, че през последните години у нас се следи „ много положително развиване " в областта на заплащанията и при сетълмента на скъпи бумаги. Той прибавя, че това развиване е методично и целеустремено, подбудено е от софтуерните нововъведения в заплащанията и изменящите се потребности на потребителите, както и от еволюцията на регулаторните условия и стандарти.

Чобанов показва още плана за миграция на бюджетните заплащания към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA), финализиран при започване на октомври и прибавя, че този план е от значително значение за подготовката за въвеждане на еврото в страната.

" Реализиран е взаимно от „ БОРИКА ” АД, Българска народна банка и Министерство на финансите, като работата по него стартира напролет на 2022 година ", напомня Чобанов.

" Основната цел е използване на SEPA стандартите във връзка с осъществяването и обработката на бюджетните заплащания в левове в страната, което докара до изцяло усъвършенстване и ускорение на процеса на банково обслужване на бюджета. Така може да счетем, че миграцията на всички категории потребителски кредитни преводи в левове към SEPA стандартите към този момент e завършила сполучливо, имайки поради осъществения при започване на предходната година план за миграция на небюджетните потребителски кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за заплащания в евро ", показва Петър Чобанов.

Той прибавя, че вследствие на това потребителските кредитни преводи в левове към този момент могат да се извършват доста по-бързо, като отпада и ограничаването за размера на преводите, обработвани през платежната система БИСЕРА6, в сходство с условията на SEPA.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР