Достъпът до остров в южната част на Тайланд и до

...
Достъпът до остров в южната част на Тайланд и до
Коментари Харесай

Достъпът до остров в Тайланд е забранен заради избелване на коралите

Достъпът до остров в южната част на Тайланд и до националния парк, ситуиран до остров Пукет, беше неразрешен в четвъртък поради открито огромно избелване на коралите там, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира локалните управляващи. 

Достъпът до остров Плинг и кораловите рифове към националния парк Сиринарт на Пукет е краткотрайно прекратен поради избелването на коралите, породено от следеното повишение на температурата на водата.

Кораловите рифове са подложени на топлинен стрес вследствие на огромната гореща вълна, която засегна Тайланд и цяла Югоизточна Азия в последните седмици.

Властите в Тайланд наблюдават обстановката в няколко национални парка, както и на островите. 

През април Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата в Съединени американски щати (NOAA) предупреди, че за повторно в границите на 10 години светът претърпява интервал на избелване на коралите заради рекордните температури на океана, отбелязва Агенция Франс Прес.

Коралите по целия свят - от Австралия до Флорида, страдат от повишението на температурата на океанските води.

В Тайланд, който през 2023 година посрещна 28 млн. туристи, от време на време се вземат решения за затваряне на достъпа до националните паркове поради опасност за нежната екосистема.
 
През 2018 година тайландският залив Мая Бей, популяризирал от кино лентата " Плажът ", беше затворен за повече от четири месеца, с цел да се даде опция за възобновяване на кораловите рифове и природата, повредени от напора на туристи.

Според Световната метеорологична организация световното стопляне е с доста по-бързи темпове в Азия, в сравнение с в останалата част на света, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР