Подготовката за изборите в чужбина върви съгласно хронограмата на ЦИК.

...
Подготовката за изборите в чужбина върви съгласно хронограмата на ЦИК.
Коментари Харесай

Милков: Подадените заявления за изборите зад граница са 30 000, като 17 000 от тях са в Турция

Подготовката за изборите в чужбина върви според хронограмата на ЦИК. Зад граница ще бъдат разкрити към 750 секции. Към момента са разкрити така наречен автоматизирани секции – 734.

Това сподели пред БНР служебният министър на външните работи Николай Милков.

На 6 септември изтича срокът за подаване на заявките за гласоподаване зад граница. В взаимозависимост от тези заявки е допустимо да бъдат разкрити още секции. Подадените заявки все още са към 30 000, като 17 000 от тях са в Турция.

Броят на секциите Милков дефинира като " покрай поставените върхове ".

Държавата изпраща по един собствен представител във всяка изборна комисия, само че 750 секции не могат да бъдат покрити единствено със чиновници на Министерство на външните работи, по тази причина и други институции изпращат хора, разясни външният министър.

" Секционните комисии се образуват основно от представители на българските общности. "

В Украйна до момента са дали своят вот обичайно към стотина души, посочи той. Сега напъните са ориентирани към възобновяване на активността на дипломатическото ни посланичество там. Тази седмица отпътува първата група дипломатически чиновници.

" Ние се надяваме, че до края на септември посолството в Киев ще възвърне своята активност. "

На този стадий няма директна заплаха от делене на Европейски Съюз, това е остаряла тактика на Москва – да вбива клинове за усилване на нехомогеннността, означи в коментара си служебният външен министър.

" Сега натрупалите се голям брой рецесии, с които се сблъсква Европейски Съюз, основават доста специфична обстановка и разкрива нови недостатъци. "

Според Милков тези рецесии изискват незабавно пренастройване на съществуващите принадлежности и политики в региона на защитата, енергетиката, стопанската система.

Доколкото морските пътища в Черно море могат елементарно да се компрометират, се поставят старания с гръцките сътрудници за насърчаване на планове като този в Александруполис, уточни Николай Милков.

" Ще осъществим една историческа задача – България да бъде средиземноморска страна. "

" Имаме всички учредения да мислим, че от 1 октомври интерконекторната връзка ще проработи ", увери Милков.

Относно визитата в ОАЕ, където Милков беше част от делегацията на президента Румен Радев, външният министър сподели, че ползата към контактите сред бизнесите от двете страни е бил доста огромен.

" Беше проявен доста сериозен интерес към съдействието с България. Ние не отидохме да молим за вложения. "

Есента у нас ще бъде открит офис на държавния капиталов фонд на ОАЕ, стана ясно от думите на Милков. Бил е проявен интерес към пристанище Варна и към откриване на огромен потенциал за депозиране на нефт до Бургас.

Николай Милков е на мнение, че във връзка с България Турция не е прилагала политика на следен мигрантски напън.

" На нас ни беше спестяван засилен мигрантски напън, какъвто се наблюдаваше във връзка с гръцките граници. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР