Подем на крайната десница, политическо земетресение във Франция, евентуален нов

...
Подем на крайната десница, политическо земетресение във Франция, евентуален нов
Коментари Харесай

Евроизбори 2024: Подем на крайната десница, политически трус във Франция и евентуален нов мандат на Фон дер Лайен

Подем на крайната десница, политическо земетресение във Франция, възможен нов мандат на Урсула фон дер Лайен като ръководител на Европейската комисия, оттегляне на Зелените и триумфи на проевропейските партии в Централна Европа. Това са някои от главните трендове, които се обрисуваха на изборите за Европейски парламент, създадени от 6 до 9 юни.

До момента имаофициални резултати от 26 страни членки на Европейски Съюз - всички без Република Ирландия. Какво демонстрират те?

Европейската национална партия (ЕНП) остава първа политическа мощ и в идващия състав на Екологичен потенциал. Засега се обрисува тя да има 184 представители в 720-местния Европейски парламент - с двама повече, в сравнение с до момента. При това в предходния състав на Екологичен потенциал имаше повече депутати - 751.

Тези места обаче са извънредно незадоволителни, с цел да може консервативната политическа група да избере сама идната Европейска комисия. Впрочем председателката на органа на изпълнителната власт в Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, която е претендент за втори мандат на поста, изрази нощес задоволство от резултата на ЕНП и убеденост, че ще получи поддръжката на Европейския съвет.

 

В същото време Фон дер Лайен не скри паниката си от възхода на крайната десница и обеща срещу политическите екстремисти, като заложи на съдействието с обичайните политически групи - социалистите и либералите.

Тези политически фамилии обаче са в оттегляне. Групата на Политическия алианс на социалистите и демократите ще има в новия състав на Екологичен потенциал 139 депутати - с 15 по-малко от досегашния.

Либералите от " Обнови Европа " понесоха още по-тежки загуби, в унисон с тежкото проваляне на своя флагман - френската партия " Ренесанс " от крайнодесния " Национален общ брой ". Те ще имат 80 евродепутати - с 28 по-малко в съпоставяне със в този момент.

Френският президент Еманюел Макрон свика предварителни парламентарни избори след провалянето на своята партия. Така той провокира " политическо земетресение " във втората по население страна от съюза, отбелязва Франс прес.

Впрочем изборите бяха белязани от предстоящ напредък на крайната десница, включващ победата на Националния сбор във Франция и второто място на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " в най-многолюдната страна от Европейски Съюз - Германия.

В резултат Европейските консерватори и реформатори ще имат 73 евродепутати, а другата група от този цвят на политическия набор - " Идентичност и народна власт " - 58. Двете фракции разполагаха надлежно с 62 и 73 места в досегашния състав на Екологичен потенциал.

Успехите на евроскептиците по всяка възможност ще усложнят задачата на Урсула фон дер Лайен да бъде избрана отново за ръководител на Европейската комисия, предвижда Ройтерс.

Асошиейтед прес също регистрира на плануваните съществени достижения на крайната десница.

За сметка на това изборите бяха белязани от отстъплението на Зелените, отбелязва Агенция Франс Прес.

Екологичните партии ще имат единствено 52 евродепутати - с 22 по-малко спрямо до момента. Лошите резултати бяха очаквани; те могат да бъдат обяснени с редица фактори - от трупащото пасиви присъединяване на Зелените в ръководещата коалиция в Германия до надигналото се публично неодобрение против Зелената договорка и политиката в региона на климата и силата като цяло.

Последната група в Екологичен потенциал - Левицата, от своя страна евентуално губи пет места и се чака представителството ѝ да се свие до 36 евродепутати.

Ройтерс отбелязва още една наклонност - мощното показване на проевропейските, центристки политически сили в Централна Европа. И по-конкретно в Унгария, ръководена от десния министър председател Виктор Орбан, който е непосредствен с съветския президент Владимир Путин, и в Полша, където либералите на някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск изместиха от власт след изборите през октомври консервативната националистическа партия " Право и правдивост ".

Успехите на проевропейските центристи в тези млади демокрации влизат в прорез с общата наклонност в Европейски Съюз, показва Ройтерс.

И въпреки всичко общата картина не е толкоз страшна: ЕНП си остава най-голямото европейско политическо семейство

и по всяка възможност ще продължи да ръководи в съдействие с другите мейнстрийм групи в Екологичен потенциал. Те обаче ще би трябвало да се вслушат в гласа на европейските гласоподаватели и да се опитат да успокоят безпокойствата им, в случай че желаят да извърнат главната наклонност, обрисувала се на тези избори.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР