Подадените проекти по втория етап на санирането, при което собственици

...
Подадените проекти по втория етап на санирането, при което собственици
Коментари Харесай

Изключително слаб интерес към втората програма за саниране

Подадените планове по втория стадий на санирането, при което притежатели на жилища би трябвало да подсигурят 20% самоучастие, са на стойност едвам към 20 млн. лева Това стана ясно от прессъобщение на отрасловото ведомство, което цитира районния министър Андрей Цеков по време на негово посещаване в Смолян.

На фона на общия бюджет от над 282.7 млн. лева обаче ясно проличава слабият интерес към процедурата. До края на към този момент снадки един път период за кандидатстване (до 29 февруари) остават по-малко от две седмици.

До момента не е ясно какво ще се случи с оставащия финансов запас, в случай че не бъде потърсен от притежателите на жилища в границите на сегашната процедура. Но средствата се обезпечават по линия на Плана за възобновяване и резистентност и по силата на в този момент настоящите правила, в случай че не бъдат усвоени до 2026 година, ще бъдат изгубени.

Съвсем друга беше обстановката при първия стадий на програмата, когато се осигуряваше 100-процентов грант. Подадените заявление бяха на обща стойност съвсем 4 милиарда лева, а общият обезпечен бюджет бе малко над 1.1 милиарда лева Именно поради това се стигна до напрежение и неодобрение, откакто бе оповестено финалното класиране и доста притежатели го оспориха.

По този мотив районният министър Цеков споделя, че се търси вид за ориентиране на спомагателни средства от Европейския съюз към програмата, както и създаване на държавна гаранционна стратегия, която да подкрепи жителите.

До лятото ще бъде препоръчан вид по какъв начин програмата да продължи. “

Припомняме, че в коментар за Economic.bg зам.-министърът Ангелина Бонева съобщи, че във втория стадий се вижда желанието на по-малки кооперации, които не са имали късмет в стадий 1, да се включат. Тя добави, че до юни месец Министерство на регионалното развитие ще обезпечи разновидности за 20-процентовот самоучастие на семействата, тъй че да не би трябвало да обезпечат парите вкупом първоначално. По оценки на ведомството всяко домакинство ще заплати към 5100 лева за съфинансирането.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР