Под земята на Канада и Сибир вечно замръзналата почва или

...
Под земята на Канада и Сибир вечно замръзналата почва или
Коментари Харесай

Бързото топене на вечно замръзналите земи може да е опасно

Под земята на Канада и Сибир постоянно замръзналата почва или „ пермафрост “, стартира да се размразява и може да отдели големи количества въглероден диоксид и метан.

Освобождаването на газове може да бъде ненадейно, предизвестяват откривателите. Подобен резултат може да съставлява съществено предизвикателство в борбата против изменението на климата.

Промяната на климата визира арктическите райони почти два пъти по-бързо спрямо други райони, сочи отчет в Nature Geoscience.

Изследването демонстрира, че предходните прогнози за това какъв брой въглерод може да се отдели, евентуално са неправилни и вместо това леденият терен стартира да се разпада с висока скорост.

Мерит Турецки, началник на Института за арктически и алпийски проучвания в Боулдър, Колорадо, сподели за Агенция Франс Прес: „ Въпреки че внезапното топене на постоянно замръзнали терени ще се случи в по-малко от 20 % от замръзналата земя, това усилва прогнозите за обособяване на въглерод с към 50 %. При всички бъдещи сюжети на стопляне, внезапното топене води до освобождение на въглерод в атмосферата. “

Предишни проучвания допускат, че размразяването на постоянно замръзнали почви в Арктика може да сътвори рискова „ противоположна връзка “ при световното стопляне посредством обособяване на парникови газове – добавяйки загуби на стойност 54 трилиона паунда към цената на световното стопляне. Това число, разкрита в изследване на Nature Research, се дължи на отделянето на въглероден диоксид и метан, замразен в арктическия пермафрост, което ще ускори стоплянето на Земята.

Механизмът на размразяване на постоянно замръзналите почви (комбиниран със загубата на отразяващ топлината бял лед), може да усили световното стопляне с 5%, сочат учени.

Изследователите правят оценка замразена органична материя до дълбочина от към 3 метра под леда през Арктика, и организират компютърни симулации, с цел да оценят количествата, отделени от разнообразни равнища на стопляне.

„ Страшно е, че имаме такива вероятности пред себе си “, сподели Дмитрий Юмашев от университета Ланкастър.

„ Дори при 1.5C до 2C повишение на междинната температура на Земята има въздействия и разноски заради топене на постоянно замръзналата земя. Но те са доста по-ниски за тези сюжети спрямо действително протичащото се. Разполагаме с технологиите и инструментите за ограничение на стоплянето, само че не се движим задоволително бързо “, заключава Юмашев.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР