Под заглавие Топлофикация“, ВиК, детските градини - щеше да е

...
Под заглавие Топлофикация“, ВиК, детските градини - щеше да е
Коментари Харесай

Прозрачността е ключова. И без „наши хора“


Под заглавие „ Топлофикация “, ВиК, детските градини - щеше да е хубаво да има логичен спор за София “ през вчерашния ден Клуб Z разгласява мнението на журналистката Емилия Милчева, в което тя изброява част от съответните тематики, по които обществото би трябвало да чуе мнението на претендентите за кмет на столицата. Днес отговори на въпросите ѝ е дал номинираният от ПП-ДБ Васил Терзиев. Публикуваме ги, като преди всеки отговор припомняме съответната тематика.

1. ВиК концесията: Трябва да бъде предпазен публичният интерес. Това няма по какъв начин да се случи, когато концесии се удължават небрежно в края на мандата.

Иначе концесията би трябвало да бъде удължена при започване на идващия мандат за още няколко години. „ Веолия ” се оправя относително добре на фона на други сдружения из страната, само че има още какво да се желае най-много при построяването на нова канализационна мрежа. Ако имаме късмет да предоговаряме изискванията, това ще е значимо условие.

2. „ Топлофикация “: Имаме информация, че дългът на „ Топлофикация “ е към 1,8 милиарда лева Нито приватизацията, нито концесията могат да дадат изрично разрешаване на казуса „ Топлофикация “. Но преди всичко сдружението би трябвало да се оздрави. Трябва да се понижат големите разноски, да се прекратят корупционните практики и неприятно ръководство на процесите. Примерно „ Топлофикация “ да стартира да търси по-изгодна цена на терминалите за полутечен газ или непосредствено през азербайджанската СОКАР.

Но мисля, че на всички е ясно, че каквито и хрумвания да имаме за оптимизация, те не могат да бъдат осъществени без тясно съдействие с централната власт.

3. „ Софекострой “ (партийна касичка), Център за градска подвижност, „ Софийски парцели “ и всички общински сдружения: Скандално е да. Дружество, за което има спекулации, че е доближено до актуалната власт на София, и което се е прочуло със сключването на съмнителни контракти, да отбелязва рекордни загуби, а Столичният общински съвет да му гласоподава 3,5 млн. заем. И да освободи шефа без проверка.

Скандално е и задграничен жител, с всички характерности на подставено лице, да бъде притежателят на компанията, която ръководи системата за продажба на билети за градския превоз.

Корупцията, даже подозренията за такава, е голям проблем на Столична община. Има единствено едно решение - оптималната бистрота. При публичните поръчки, при ръководството на общинските предприятия и при назначението на управителните им органи. Прозрачността е лекарството против “тъмни дупки ”.

ЦГМ няма да остане в настоящия си тип. Ще обединим всички 4 транспортни оператора. Така ще има по-добра съгласуваност и по-ниски разноски.

4. Договорите за събирането и превозването на боклука: Тези контракти са една от бомбите, заложени от актуалното ръководство на София - техният период обгръща първата половина от четиригодишния мандат. А това ни връзва ръцете.

Столична община би трябвало да се насочи към построяването на модерна система за сметосъбиране - преработване, блян към нулев боклук и въвеждане на правилото " Замърсителят заплаща ". Това е единственото трайно решение. И да, контролът ще е в пъти по-сериозен, в сравнение с сега.

5. Отдадените за смешни пари на всякакви съмнителни лица паркинги в София и други общински парцели: Вече споделих, че прозрачността е основна за нас. Ако имаме болшинство в Общинския съвет, ще спрем отдаването на общински парцели на „ наши хора ”. Искаме ясни процеси и процедури за всичко, и то допустимо най-дигитализирани, с цел да се минимизира опцията за неточности (неволни или умишлени).

6. Картографиране на зелените площи и междублокови пространства: Искрено се надявам да не се постанова да се връзвате за някое дърво (В своята обява Емилия Милчева споделя, че в случай че не бъде избавена градинката зад блока ѝ, е подготвена да се върже за някое дърво пред първия изпратен да я унищожи екскаватор – бел. ред.). Нито вие, нито който и да е софиянец. И да - картографирането е наложително. В момента липсва указател на зелените площи, което отваря прозорец за злоупотреби. Има и разминавания сред Общия организационен проект и подробните устройствени проекти. Когато влезем в Общината, всички тези неща би трябвало да бъдат незабавно ревизирани.

7. Нова скица за детските градини: Вярвам, че построяването на нужен брой детски градини и разширението на актуалните е изцяло допустимо в границите на 4 години. Гарантирам, че ще го създадем. Компенсациите, дали ваучери, дали обезпечаването на опция на ранната детска грижа са по-скоро краткотрайни, а не трайни решения. Но ние мислим и за други краткотрайни решения, които да облекчат родителите.

8. Общинските лечебни заведения: Това е доста комплицирана тематика. Да, обсъждаме с специалистите кой е най-подходящият метод за ръководство на сградния фонд на лечебните заведения, само че нямаме подготвен отговор. Това, което знам сигурно, е че ще работим доста във връзка с здравето на хората на София. Това е един от главните ни цели.

9. Подлезът на Централна гара и празните търговски площи там: Подлезът би трябвало да изчезне, тъй като е призрачен сън. Нашата концепция е напълно друга организация на придвижването - градска железница, линиите на трамваите да минават тъкмо пред Централна гара, а подлезът да остане единствено в частта към метрото. Така става по-чисто, по-подредено и ще останат площи, които общината може да употребява.

10. Нов вид бюджетиране: Ще улесним доста опциите за оферти от страна на жителите. Освен това ще въведем гражданско бюджетиране - % от бюджета на региона да бъде приоритизиран с гражданско присъединяване.

И сигурно ще обърнем изключително внимание на процеса по информиране за благоприятни условия и последици от всяко решение. Това е основна част от транспарантното ръководство на Общината. А и за мен противоположната връзка постоянно е била доста значима.

11. - Няма подобен въпрос, само че съм подготвен да отговоря и на него:)

12. Подлезите – мръсни и в окаяно положение: Не единствено подлезите. Като цяло градската среда (с едно-две изключения, като да вземем за пример бул. „ Витоша “ в частта му пред Южния парк) е недостъпна както за хора в неравностойно състояние, по този начин и за майки с колички, деца, възрастни и мъчно преносими хора. Може би най-простото решение е създаване на безвредни, не стръмни рампи към подлезите. Осигуряването на работещи асансьори на всички места също е вид, въпреки и по-скъп. По-сложно ще е с изцяло поправяне на тротоарната мрежа.

Що се отнася особено за подлезите - използвах този пред НДК неотдавна. Бил е ремонтиран преди 11 години, след това е имало ремонт на ремонта, след това още един. И в този момент плочките пред стълбите са в такова положение, все едно ги е газил валяк. До това води ниското качество и отсъстващият надзор. Затова и ще създадем всичко, с цел да прекратим практиката с ремонт на ремонта. Ще би трябвало да е качествено и продължително.

13. Общински подслони за хора, потърпевши от домашно принуждение: София има 3 спешни центъра с потенциал от 30 места за настаняване на деца и дами, жертви на принуждение. Това е неуместно малко и извънредно незадоволително. Тук няма чудене - би трябвало да подсигуряваме отбраната на жертвите на принуждение и да осигурим повече места за настаняване. Както и повече експерти, които да оферират помощ.

14. Казината в „ Студентски град “: Това не е нещо, което зависи от кмета. Държавата (НАП) издава лицензите за хазартна активност. Кметът може да инициира диалог по тематиката и да предложи избрани ограничения. И да, персонално на мен би ми се желало казината да са по-малко.

15. МОЧА: Искам да бъде демонтиран и изместен в музей. Унищожаването му няма да реши въпроса с историческото ни минало, няма да ни помогне да го приемем, асимилираме и преживеем, няма да ни помогне да научим децата си какво е било преди, с цел да знаят какво не би трябвало да бъде. А ние в действителност имаме потребност от безапелационна позиция по отношение на ценностната си ориентировка и отговор на въпроса накъде вървим.

16. Окаяното положение на Централни гробища: Тъй като няма законодателство по тематиката, всичко опира до Наредбата на Следствен отдел към окръжна прокуратура, затова е в наши ръце. Нужно е да има промени. Трябва засилена защита и видеонаблюдение, вдишване на отговорност при вандализъм. И ново ценообразуване, което ще докара до по-високи проходи, които ще вменят по-строги отговорности по поддръжка.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР