Под риск от незавършване са проекти на обща стойност над

...
Под риск от незавършване са проекти на обща стойност над
Коментари Харесай

Липсата на индексация обрича десетки строителни фирми

Под риск от незавършване са планове на обща стойност над 6 милиарда лв.

На компаниите им е по-изгодно да платят неустойки и да излязат от поръчките, настояват локалните управи

Отхвърлените от Народното събрание на първо четене промени в Закона за публичните поръчки, които предвиждаха индексация на към този момент подписани строителни контракти, изправят общини и други обществени възложители пред патова обстановка, оповестява.

Под риск от незавършване са планове на обща стойност над 6 милиарда лева В доста от случаите заплащането на неустойки за едностранно преустановяване на договорите излиза по-изгодно на компаниите от това осъществяването да продължи поради високата инфлация при строителните материали, обясниха от „ Националното съдружие на общините в България “. Немалко компании пък сега се отхвърлят още преди сключване на контракт, тъй като в хода на процедурата офертите към този момент са станали неактуални, допълват от локалните управи. От сдружението чакат среща с премиера Кирил Петков, само че обстановката не е изключително обнадеждаваща както поради разпада в обединението, по този начин и поради условието отхвърлени на първо четене законопроекти да се внасят за наново гледане най-рано след три месеца.

Както „ Сега “ писа, измененията в Закона за публичните поръчки за индексация на към този момент подписани строителни контракти бяха импортирани от Настимир Ананиев от Политическа партия и група народни представители. Проектът беше напълно къс и рамков, като предвиждаше да бъде основана законова опция за актуализация на нови и остарели контракти при пораждане на висока инфлация. Всички елементи по използването му съгласно Ананиев следваше да се вземат решение гъвкаво от Министерски съвет с приемане на методика. Методиката бе пусната редом на публично разискване от Министерство на регионалното развитие и предвиждаше индексация до 15%.

Този законопроект бе една от първите жертви, взети в Народното събрание след разрива сред съдружните сътрудници Политическа партия и Има Такъв Народ, като планът не съумя да мине първо четене. Той обаче бе мощно подложен на критика и преди разтрогването на брака в обединението поради доста неясноти и неналичието на каквато и да е било гаранция, че ще може да се обезпечи финансиране при допускане на индексация на договорите. В претекстовете на законопроекта неуместно се твърдеше, че той не касае бюджета, макар че актуализация на контракти за милиарди би довела до големи спомагателни разноски. С този претекст планът въобще не беше разпределен към бюджетна комисия в Народно събрание, а мина единствено през правна и районна комисия. По тематиката за парите се предвиждаше възложителите да индексират контракти единствено в случай че имат опция, което основава сериозен риск от двоен критерий. Много рецензии породи и прекомерната независимост, която планът дава на кабинета за установяване на изискванията за индексация. Бе подложен и въпросът за съществуването на раздувани цени, които в този момент се оферират за индексация. Така и не се разбра и за какво планът се внася от депутати, а не от Министерски съвет, откакто визира контролирана от Европейски Съюз материя и осъществяване на хиляди планове.

Надали може да се чака развръзка по тази тематика и след срещата при премиера Кирил Петков, разясняват осведомени. Възможно е обаче локалните управи да изискат като опция повече жестове към общинските бюджети при актуализацията на държавния бюджет на второ четене. Камарата на строителите в България към този момент разгласи, че браншът е бил измамен и неналичието на индексация обрича десетки компании. Темата е политически сензитивна и поради многото злоупотреби в бранша от предишни години.

ПРОБЛЕМИ

По някои оперативни стратегии казусът с цените е доста сериозен поради огромни забавяния по тях. По Програмата за развиване на селските региони поради мудни процедури има сключвани контракти през 2021 година по предложения, показани през 2017 и 2018 година, акцентират от НСОРБ. По програмата за енергийна успеваемост по Оперативна програма “Регионално развитие” пък плановете са съставяни по реферетни стойности към 2016 година. По тази стратегия има риск от недовършване на планове за саниране на жилищни здания, акцентират от НСОРБ. Някои общини се притесняват от спад в качеството поради опит на строителите да компенсират разликите и ще разчитат на повишен надзор. Някой кметове се оплакват и от напън на строители за дотъкмяване на обектите по повишени цени отвън обезпеченото от Европейски Съюз финансиране, за сметка на общинския бюджет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР