Под ръководството на вицепремиера и министър на външните работи Мария

...
Под ръководството на вицепремиера и министър на външните работи Мария
Коментари Харесай

Мария Габриел: Присъединяването на България към ОИСР е един от основните външнополитически приоритети

Под управлението на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел се организира съвещание на Междуведомствения координационен механизъм за процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В рамките на съвещанието бе показана информация за констатациите и рекомендациите, получени от отчети от техническите прегледи, както и за към този момент подхванати и планувани ограничения за привеждане на политиките към стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Във фокуса на полемиката бе и признатото решение на Министерски съвет за състав на екип, работещ по въпросите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в посолството на Република България в Париж, Франция. Одобрено е и допълнение към Националната пътна карта с действия по съдействие Организацията за икономическо сътрудничество и раз за тригодишния интервал от 2023 до 2025 година

„ Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз продължава да бъде един от главните външнополитически цели на страната ни. Благодаря на членовете на МКМ и екипите на отрасловите министерства за усилената работа, за постигнатите резултати и за поредния ангажимент ", съобщи Мария Габриел.

Тя акцентира и основната роля на Народното събрание в процеса по присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз за ускорено приемане на значими законодателни промени. Посочено бе и обмислянето от страната на България за основаване на профилирана парламентарна комисия към Народното събрание - значим механизъм, залегнал в рекомендациите на организацията.

„ Докладът за България е позитивен. Той отразява упованията за политическата непоклатимост на страната ни, установи положителните и ускорени темпове, с които страната ни се движи. Същият регистрира постигнатия досега прогрес и идните прегледи по присъединението ", сподели Мария Габриел.

От 2 до 4 април е планувано посещаване на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Улрик Кнудсен, с което ще бъде доказан задължението за довеждане докрай на преговорния развой.

Източник: Пресцентър на Министерство на външните работи

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР