Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване

...
Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване
Коментари Харесай

Разкриха тежко престъпление в Благоевград! Арестуваха бизнесмен, неговата майка и управителка на магазин за данъчни престъпления и пране на пари

Под управлението на Окръжна прокуратура – Благоевград се води следствие по формирано досъдебно произвеждане за данъчни закононарушения и пране на пари.

В резултат на взаимните дейности на Окръжна прокуратура – Благоевград със секторите „ Противодействие на икономическата престъпност “ и „ Борба с проведената престъпност “ на ОД на Министерство на вътрешните работи гр. Благоевград са събрани доказателства за извършениданъчни закононарушения и пране на пари.

Установен е главният уредник и участник в незаконната активност - Радослав Ст.. Заедно със свързани с него лица мъжът интензивно се занимал с търговия на облекла и аксесоари в търговски обекти на територията на страната. Освен това, чрез онлайн магазин, се осъществявали доставки на артикули в България, Гърция, Унгария и други страни.

От продажбата им била генерирана парична облага в изключително огромни размери и с поредност дейности се избягвало заплащането на дължимите налози към страната.

По първични данни за интервала от 2017 година до 2021 година размерът им възлиза над 8 800 000 лв.. Незаконната активност се осъществявала чрез импорт от Гърция на огромни количества артикули – облекла с неустановени досега документи за вътреобщностно придобиване.

Впоследствие те се продавали в търговски обекти и интернет платформи. Установено е, че Радослав Ст. е шеф и притежател на 4 сдружения, свързани с една от компаниите на майка му – Стойка С. Именно нейното сдружение „ К.Д. “ ООД „ закупувало “ по документи артикули в изключително огромни размери от голям брой „ снабдители “ в България.

В реалност те се внасяли нелегално от Гърция, а фигуриращите в документите компании са били от вида „ изчезнали сдружения “, т.е. без активност и благосъстоятелност на лица с невисок обществен статус. По този метод се избягвало заплащането на Данък добавена стойност и корпоративен налог в изключително огромни размери.

Събрани са доказателства за това, че след осъществяване на продажбите група лица теглила крупни парични суми от банкомати чрез голям брой непознати платежни принадлежности.

Впоследствие парите били оставяни в офиса на Радослав Ст. Установено е, че той и свързани с него лица влагали огромни парични суми, добити от реализираната противозаконна активност, в закупуване на движима и недвижима благосъстоятелност.

С дейностите си те правили незаконна активност, изразяваща се в „ изпиране на пари “.

В хода на следствието са извършени разпити на голям брой очевидци, в това число фиктивни притежатели и шефове на комерсиалните сдружения, изискани са документи на компаниите,извършен е данъчен разбор и отчет от Централно управление на Национална агенция за приходите – София, в който се откриват незаконните схеми и осъществяване на злоупотреби с Данък добавена стойност от комерсиалните сдружения.

Проведени са претърсвания и изземвания от разнообразни адреси, както и персонални обиски. Приобщени са материални доказателства, доказващи закононарушенията. Постановление на прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград за привличане към наказателна отговорност е предявено на Стойка Ст.., която е с мярка за неотклонение „ подписка “.

В качеството на обвинени са привлечени и са арестувани за период до 72 часа Радослав Ст., Ботка З. и Х.К. Предстои през днешния ден да бъде импортирано искане за взимане на ограничения за неотклонение „ отнемане под стража “ по отношение на тримата.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР