Под почвата в Malheur National Forest в Източен Орегон, Съединените

...
Под почвата в Malheur National Forest в Източен Орегон, Съединените
Коментари Харесай

Най-големият жив организъм

Под почвата в Malheur National Forest в Източен Орегон, Съединените щати, се крие голяма гъба, която от епохи постепенно прокарва пътя си през корените на дърветата, с цел да се трансформира в най-големия жив организъм, прочут на индивида, написа Profit.bg.

Armillaria solidipes остава най-много скрита подземен, само че всяка есен, директно след дъждовете, изпраща на повърхността купчини дребни жълто-кафяви гъби от основите на инфектираните дървета.

Преди да открият Humongous Pungus, миколозите (учени, занимаващи се с микология – просвета за гъбите, бел. ред) знаеха, че гъбите биха могли да порастват изключително огромни, само че никой не чака те да се простират на десетки квадратни километри. Гъбата в Орегон е освен огромна, само че и доста остаряла. Смята се, че датира от 2400 години до 8500 години. Учените към момента не са сигурни какво разрешава на тези гъби да стават толкоз огромни и остарели. Обикновено Armillaria се популяризира от едно дърво на друго посредством необятна подземна мрежа от ризоморфи - черни коренни структури.

Ризоморфът се прикрепя към корените на живите и от време на време мъртви растения и извлича от тях хранителни субстанции. Той пораства тъкмо под почвата в размер на почти 1 метър годишно, разпространявайки инфекцията от едно дърво в друго, даже в случай че те са ситуирани на огромно разстояние.

Тези ризоморфи дават на Armillaria задоволително конкурентно преимущество пред други типове гъби. В продължение на няколко века те могат да се разпространят на големи пространства.Видът Armillaria обаче не е необичаен. Той може да бъде открит в горите на Северна Америка, Европа и Азия. Така че е доста допустимо в бъдеще да бъдат открити още по-големи гъби.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР