Под мотото Зърнопроизводството на кръстопът премина днес в Пловдив голям

...
Под мотото Зърнопроизводството на кръстопът премина днес в Пловдив голям
Коментари Харесай

През декември Порожанов свиква Съвета по животновъдство заради проблемите в сектора

Под мотото " Зърнопроизводството на кръстопът " мина през днешния ден в Пловдив огромен конгрес с присъединяване на зърнопроизводители от цялата страна. В него се включи и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. От събитието стана ясно, че той ще свика на 4 декември Съвета по отглеждане на животни, с цел да се обсъдят проблемите в бранша. Освен заболяванията, съществени компликации имат с реализацията си овцевъдите. С тях и с млекопреработвателите са извършени към този момент много срещи през годината, сложната реализация на пазара е довела до отплата за тези, които са се декларирали в обвързаното произвеждане, само че не всички извършват регламентите. Според министър Порожанов, казусът ще продължи и следващата година, а множеството от овчите млечни артикули отиват за експорт. С кравето мляко сходен проблем няма.
Порожанов съобщи още, че регламентите в новата селскостопанска политика на Европейски Съюз основава много въпроси, а една от болните тематики са таваните на земеделците . Според него, намаляването на дотациите единствено до базовото заплащане и то с два пъти и половина понижение на таваните, ще се отрази освен на българското, само че и на европейското земеделие и конкурентноспособността и по тази причина тематиката се слага на редица срещи с министри и се дискутира във всички европейски страни. Той се надява Европейска комисия да се съобрази с тези мнението, че таванът би трябвало да се дефинира от всяка обособена страна по отношение на нейните разбори.
Преди да пристигна на форума, министър Порожанов се отби в магазин от огромна комерсиална верига в Пловдив, с цел да взе участие в самодейността " Подкрепи българското " и посредством медиите прикани потребителите да го създадат, още повече, че вкусовите качества на българските артикули са безспорни.
Годината е към края си, министър Порожанов означи, че сушата в Северна и Западна Европа през лятото ни е пощадила, по тази причина пък преваляванията през юли снижиха индикаторите на добива на пшеница. Оказаха се, обаче, потребни за царевицата и слънчогледа, които тази година са допълнително от предходни. Като максимален проблем в селското стопанство 2018 ще се запомни с заболяванията по животните, сподели още министър Порожанов.
" Сега съумяваме да решим един по-голям проблем, какъвто е африканската чума при свинете ", уточни той, като акцентира, че до момента се срещат единствено единични случаи, само че една зараза би имала сериозен стопански резултат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР