Под критичното ниво в PISA 2022 (Програма за международна обмяна

...
Под критичното ниво в PISA 2022 (Програма за международна обмяна
Коментари Харесай

Българските ученици падат под критичното ниво по математика в PISA 2022

Под сериозното равнище в PISA 2022 (Програма за интернационална обмяна на учениците) се подреждат българските възпитаници с общ резултат от 54% в решаването на задания по математика и естествени науки. Средните ни резултати по математика са по-ниски, a oбразователната ни система има още върху какво да работи за равния достъп до качествено обучение за всеки възпитаници.

Резултатите от присъединяване на България в PISA 2022 разгласи Неда Кристанова, шеф на Центъра за образование в предучилищното и учебно обучение. Тя показа и примерни задания от PISA с друга степен на компликация.

В България PISA се прoведе в интервала 21 март - 22 април 2022 измежду 6107 възпитаници, родени през 2006 година и учащи в 202 учебните заведения от цялата страна.

От учебните заведения, които са изключени от проучването са съществени учебни заведения, учебни заведения към местата за отнемане от независимост, възпитателните учебни заведения и интернатите.

Общо 46.94% са присъединилите се девойки, а 53.6%, взели участие в PISA са момчетата. 17% от учениците са били от София, 44% от регионален град и 39% от друго обитаемо място. Задачите в PISA 2022 са съдържали подтекст, пресъздаващ действителна обстановка, източник на информация: текст, графика, таблица, анимация, интерактивна симулация и са били с друга степен на компликация. Учениците, като се изключи че е трябвало да дадат отговор, е трябвало да се обосноват и за какво считат, че по този начин.

Средният резултат на страните по райони по математика и естествени науки в PISA е следният: Сред страните с най-голям резултат са Сингапур с 584 точки, Китай с 552 точки и на седмо място с 510 точки се подрежда Естония. България се подрежда в средата с 417 точки, измежду страни като Монголия, Кипър, Молдова, Катар и Чили. По математика и естествени науки момчетата приблизително са с пет точки по-малко спрямо девойките.

PISA прави оценка до каква степен 15-годишните възпитаници в края на наложителното учебно образование и обучение са усвоили уменията като четене, естествени науки и математика. Задачите служат за това да се проследят трендове от 2000-та година до момента. Във всяко едно оценяване има и спомагателен модул, като през 2022 година спомагателния модул бил креативно мислене. PISA се организира на всеки три години, а след 2025 година на всеки четири години, като това не е съревнование сред страни, а задачата е да се изследва качеството на учебното обучение.
 МОН готви нови входни равнища за 9 клас и промени в НВО
МОН готви нови входни равнища за 9 клас и промени в НВО

Министър Галин Цоков показа създадените ограничения за промени в учебното образование

Резултатите ни по математика в PISA 2022 падат, тъй като образованието на българските възпитаници не е насочено към компетентностите. Задачите по математика и естествени науки би трябвало да станат по на практика насочени. За това настоя министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, откакто бяха показани резултатите от PISA 2.

В матурите се вкара огромен % задания по математика с практическа ориентираност, регистрира проф. Цоков. Учениците ни имат познания, само че не могат да приложат уменията си в живота, по думите му. МОН ще поддържа учителите и учениците за по-практическите задания, само че не могат да ги приготвят за самите PISA проби.

Допълнително ще бъдат направени разбори за България и за резултатите на българските възпитаници, с цел да се вземат ограничения. Друг огромен проблем за страната ни е ангажираността и присъединяване на родителите в подготовката на децата си по математика и естествени науки. Промяната в областта на образованието е обвързвана с цялата смяна на обществеността, в това число и на родителите. Ако по-голям % родители са ангажирани с това, което става в учебно заведение, както и с резултатите на децата си, тогава резултатите ще бъдат по-високи на външните оценения и резултатите в PISA 2022, счита проф. Цоков.

Следващият проблем, който открои министърът, е дисциплината и потреблението на електронни устройства в час. 46% от учениците се разсейват, тъй като употребяват електронни устройства в час.

На въпрос на News.bg какъв брой възпитаници са отпаднали от просветителната система за 2023 година, което също се явява като проблем пред образованието и усвояването на образователния материал освен по математика, само че и по БЕЛ, и естествени науки, проф. Цоков посочи, че от 16 септември 1 223 групи за обсег са почнали да работят в учебните заведения. В края на първи период ще има цялостна информация за това какъв брой възпитаници са отпаднали от просветителната система за 2023 година За съпоставяне по време на втори период за предходната образователна година е регистрирано, че са напуснали 12 300 възпитаници, като от тях към 6-7 000 са върнати назад в учебно заведение и приобщени. 10-11 000 възпитаници годишно се връщат и остават в просветителната система, уточни още той.
 Красимир Вълчев: Фактологията в учебниците понижава за сметка на ценностния детайл
Красимир Вълчев: Фактологията в учебниците понижава за сметка на ценностния детайл

Качеството на образованието е решаващо дали българите ще решат да имат деца и да останат в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР