Под 60% успеваемост на стандартен международен тест е равна на

...
Под 60% успеваемост на стандартен международен тест е равна на
Коментари Харесай

СУ поиска Любомир Спасов да остане национален консултант по трансплантология

Под 60% успеваемост на общоприет интернационален тест е равна на оценка Слаб (2). Под 60% успеваемост на операционната маса е необикновен триумф, а хирургът е неоспорим престиж. Нищо, че в първия случай става въпрос за теоретични познания, а във втория - за това какъв брой деца ще живеят и какъв брой ще умрат.
 Ще зависят ли трансплантациите в чужбина от шефа на Правителствена болница и през 2019 година?
Звучи ви налудничаво? Нищо сходно! Това е оценката, която Академичният съвет (АС) на първия български университет - Софийския - даде довечера на проф. доктор Любомир Спасов - шеф на някогашната Правителствена болница (настояща Университетска болница " Лозенец " ). Апелативен съд на СУ го предложи на министъра на опазването на здравето за народен съветник по трансплантология и през 2019 година

Като подобен проф. Спасов ще може да остане в Комисията за лекуване в чужбина и да се произнася за всяко дете, нуждаещо се от трансплантация - дали то да остане в България (и по всяка възможност да бъде оперирано от управителен от същия проф. Спасов екип в УБ " Лозенец " ), или да замине за чужбина и да го оперират надалеч по-опитни в трансплантациите хирурзи.

Струва ви се, че има спор на ползи? Отново нищо сходно! Отново съгласно преподаватели в Софийския университет. Миналия септември, когато същото предложение бе поставено на масата за разискване от Академичния съвет Пенка Георгиева от името на пациентските организации " Заедно с теб " помоли преподавателите да не гласоподават със " за ", тъй като това е спор на ползи. Тогава никой не я чу. Тази вечер даже нямаше кой да повдигне въпроса.

Докладът с предлагането проф. Спасов да бъде включен в листата на националните консултанти в региона на трансплантологията внесе ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков .

22-ма преподаватели гласоподаваха " за ". Двама се въздържаха. Един-единствен член на Апелативен съд (студент) гласоподава " срещу ".

Последната дума ще има здравният министър - финансистът Кирил Ананиев, който в случай че желае, може да прегледа данните за преживяемостта на трансплантираните деца. А те са следните: от 2008 година до 2017 година у нас са осъществени 22 чернодробни трансплантации на деца на възраст от 0 до 18 години. Само две от тях са във ВМА, останалите са при проф. Спасов - в УБ " Лозенец ". В същия интервал ретрансплантирани са две деца. От всички 22 деца все още живи са 13. Това прави преживяемост от 59%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР