Почти всяка седмица има случаи на малтретиране на лекар, затова

...
Почти всяка седмица има случаи на малтретиране на лекар, затова
Коментари Харесай

Българският лекар е подложен на многостранен административен натиск

Почти всяка седмица има случаи на малтретиране на доктор, по тази причина с изключение на за наказания за лекарите би трябвало да има предложение и в тенденция отговорностите ни като пациенти. Правата на всеки един от нас като пациенти свършват там, където стартират и нашите отговорности. Няма система на публични връзки, която да работи добре, в случай че няма баланс сред права и отговорности. Това сподели ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров пред Българска телеграфна агенция във връзка плануваните с проектопромени в Закона за здравето наказания за лекарите.

„ Санкциите за лекарите следователно не са санкции, те са нещо доста по-тежко. Ако се потвърди, че лекарят е незапознат и е показал немарливост при осъществяването на своите отговорности, там наказванията са доста по-тежки “, сподели доктор Маджаров и посочи, че те могат да бъдат прилагани и в този момент по Закона за съсловните организации, като включват даже лишаване на права.

„ Лекарят в България е наказван освен от етичните комисии на районните колегии на БЛС, опцията да бъде наказван е заложена и в Закона за здравето, може да бъде наказван и по Закона за здравното обезпечаване от органите на НЗОК “, посочи доктор Маджаров. „ Българският доктор е подложен на многостранен административен напън. В случая двойното покачване на санкциите за лечебните заведения при нарушени права на пациента няма да доведат до нищо “, акцентира той.

Д-р Маджаров разяснява и подписаното през вчерашния ден съглашение сред Здравната каса и БЛС, което визира казуса с АГ-отделението на болничното заведение в Карлово. „ В момента просто даваме инструмент в шефа на РЗОК Пловдив, с който му разрешаваме да подписа контракт с тази болница, тъй като официално видяно, болничното заведение в Карлово има поделение по анестезиология и реанимация и по тази причина не попада в проблема на останалите лечебни заведения, които когато нямат такова поделение, могат да подписват контракт единствено с един анестезиолог “, сподели доктор Маджаров.

Той добави, че доста деликатно би трябвало да се подхожда към случаите, в които лечебното заведение е само в общината. „ Има огромна разлика сред това дали обезпечава родилната помощ на 100-хиляден град като само лечебно заведение и дали е едно от многото лечебни заведения в огромен град. Без, несъмнено, да страда качеството. В случая бяхме очевидци на едно официално отношение от страна на управлението на РЗОК Пловдив към обстановката. Има инструкции от НЗОК, има по какъв начин да се постъпва в тази ситуация и в това време се отхвърля контракт, към този момент месеци наред не могат да си получат парите “, посочи ръководителят на БЛС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР