Почти всички храни съдържат белтъци (протеини) в състава си. Ако

...
Почти всички храни съдържат белтъци (протеини) в състава си. Ако
Коментари Харесай

Храни, с които да си набавим протеини

Почти всички храни съдържат белтъци (протеини) в състава си. Ако техният % е по-нисък, с тялото стават разнообразни промени, да вземем за пример загуба на мускулна маса, може даже да се стигне до гибел. Завишените равнища също оказват въздействие. Затова е значимо да направляваме какво количество протеин одобряваме.

Спортуващите постоянно са хората, които най-често наблюдават равнищата на протеините и по тази причина следват високобелтъчна диета. Бодибилдърите, да вземем за пример, се нуждаят от доста повече

протеини, спрямо хората, които имат по-ниска двигателна интензивност. За тяхната добра форма е значимо каква храна одобряват всеки ден. Повечето възрастни се нуждаят от към 0,8 гр протеин на кг телесно тегло дневно. Количеството може да варира взависимост от възрастта, начинна на живот и някои други фактори.

Хората, които водят здравословен метод на живот, постоянно внимават за протеините в своето меню. За разлика от въглехидратите и мазнините, белтъкът не се съхранява в тялото, а изгаря, с цел да достави сила . Около 10-35% от калориите в храната за деня на възрастен идват от протеин.

Ето посредством кои храни можем да си набавим протеин:

Птиче месо
Проблемът на животинските протеини е, че той идва със доста количество наситени мазнини. Пилешкото и пуешкото са най-хубавите източници на протеин и ниацин ( витамин B3 ). Средното количество на протеини и мазнини в месото е към 25 грама. Ниацинът оказва помощ за оказва помощ за намаление на холестерола и понижава риска от сърдечно-съдови болести.

Най-добре е пилешкото или пуешко месо да бъде изпечено на скара, добавено в чорба или запечено на фурна. По-добре е да се подготвя с минимално количество лой.

Риба
Повечето риби са богат източник на протеин и доста други хранителни субстанции, изключително витамин B6 и B12. Само 85 г сьомга съдържа към 17 грама протеин. Тази риба е известна и със своите омега-3 мастни киселини, които са чудесни за нашата сърдечно съдова система и спомагат за понижаване на възпалението. Други риби, коиото са богати на белтъци, са риба звук (25гр), тилапия (22 гр), сардини (21 гр), пъстърва (17 гр), скумрия (16.5 гр), тресчица (15 гр), костур (13 гр).
Соя
Хората, които не ядат месо, могат да употребяват соя, с цел да си набират нужното количество соя. Тя се оказва единственият зарзават, който съдържа всичките 8 съществени аминокиселини. В 100 грама соя има 36 грама протеин. Също по този начин тя е богата на фибри, желязо и цинк, не съдържа холестерол.

Соята не се предлага на хората, които имат проблем със щитовидната жлеза . Свързани публикации.. Протеин в пшеницата крие риск от възпалителни болести 0 Колко яйца могат да се изяждат на ден, без да вредят? 2 Белтъци, мазнини и въглехидрати 0
Яйца
Едно огромно яйце съдържа към 6 грама протеин. Говорим обаче за био яйцата, в които няма хормони. Ако имаме проблеми с холестерола, би трябвало да ядем единствено по 1 яйце дневно или просто да не консумираме жълтъка.
Зърна
Пшеничните зърна са богати на протеини. 100 грама пшеница съдържа 14 грама протеин. В по-голяма част от пълнозърнестите хлябове има сред 25 и 30 грама протеин.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР